Egyre több embert fertőz meg a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz Észak-Olaszországban
Egyre több embert fertőz meg a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz Észak-Olaszországban

Emelkedik a nyugat-nílusi láz névvel ismert vírusbetegség olaszországi fertőzöttei száma Olaszországban, ott is leginkább az északkeleti Veneto tartományban, ahol eddig a legtöbb beteget Velence és Padova városában azonosították – közölte a helyi közegészségügyi hatóság pénteken – számol be róla az MTI.

Velencében és Padovában tucatnyi úgynevezett klasztert különítettek el, vagyis olyan városrészeket, családokat, közösségeket, melyekben egyszerre több beteget diagnosztizáltak. Az utóbbi egy hét alatt Venetóban 56 új esetet regisztráltak, és ezzel a tartományban 283-ra emelkedett a betegek száma. Közülük 161-en lázasak, a többieknél súlyosabb tünetek jelentkeztek, köztük agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Az ötmilliós régióban a nyugat-nílusi lázban az utóbbi három hónap alatt tizenöten haltak meg. Az elhunyt betegek életkor átlaga 83 év volt, az esetek nyolcvan százalékában férfiakról volt szó. A római székhelyű közegészségügyi intézet (ISS) adatai szerint a vírusbetegség jelenlétét júniusban regisztrálták első alkalommal. Azóta országosan megközelítette a négyszázat a betegek száma, és huszonnégyen haltak meg.

A hatóságok gyakori szúnyogirtással igyekeznek védekezni. A nyugat-nílusi láz néven ismert vírusbetegség szúnyogcsípéssel és vérrel terjed. A megfertőződött emberek többsége nincs is tudatában, hogy elkapta a vírust, mely ellen még nem létezik védőoltás.

Ahogy korábban írtunk, a szúnyogok okozta fertőzések évente egymillió ember halálát okozzák világszerte, ez a szám pedig a jövőben tovább emelkedhet. Akár a következő világjárvány kirobbanásában is szerepet játszhatnak a vérszívók. Az már hazánkban is megfigyelhető, hogy a felmelegedés miatti enyhébb telek nem gyérítik meg megfelelő arányban a kártevő rovarokat, és az sem újdonság, hogy az ország déli részein már fel-fel bukkan a nyugat-nílusi lázat is terjesztő tigrisszúnyog.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ kutatói arra számítanak, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével megjelenhet a kontinensen a szintén a tigrisszúnyogok által terjesztett chikungunya, amely egy fájdalmas, lázas betegség, és jelenleg nem elérhető vakcina vagy kezelés. Mellette jön majd a dengue-láz és még nagyobb teret nyer a nyugat-nílusi vírus. Utóbbinak egyébként nem a mostani az első felbukkanása: évek óta történnek szórványos esetek, a 2018-as hőhullám során kitört nagy járványa során pedig 10 országban 180 ember halálát okozta. A szúnyogokhoz hasonlóan az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjesztő kullancsok elterjedési területe is várhatóan észak felé kúszik majd.

A nyugat-nílusi láz egyébként bizonyítottan 1958 óta van jelen kontinensünkön, Magyarországon az 1970-es években jelent meg először. Az elmúlt években itthon is minden évben történtek megbetegedések.

search icon