Egyszerűbben utazhatunk majd a MÁV-on bringával
Egyszerűbben utazhatunk majd a MÁV-on bringával

A koronavírus járvány a kerékpárosok arányát folyamatosan növeli, így várhatóan a vasúton is emelkedni fog a kerékpárral utazók száma. A kerékpáros közlekedés további ösztönzésére, és a vasúttal történő kombinálásának elősegítésére a Magyar Kerékpáros Klub és a MÁV-Start együttműködési megállapodást írt alá.

Az együttműködés jegyében idén év végéig felmérik a vasúttal
kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget a szolgáltatási színvonal javítása céljából.

A jövőbeli feladatok között szerepel a kerékpárral történő munkába járás támogatásának további elősegítése. A tervezett kampány célja a zöld vasúti közlekedés mellett, a jelentősen csökkenthető károsanyag kibocsátás, a munkatársak egészségvédelmének előre mozdítása, fizikai aktivitásra való ösztönzése.

A kiszámíthatóbb utazáshoz a MÁV-START online felületein tervezi, hogy már a kerékpárjegy megvásárlása előtt látható legyen a várható telítettség, például zöld-narancssárga-piros színskála segítségével.

A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítás kapacitás hiányosságainak megoldására javaslatokat dolgoz ki Budapest elővárosában, valamint a kiemelt turisztikai desztinációkban, mint például az új kerékpáros infrastruktúrával rendelkező Tisza-tó térségében.

További cél az autóbuszokon, pótlóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése, valamit a kerékpártároló kapacitások folyamatos bővítése, főleg az elővárosi forgalommal érintett kis- és közepes forgalmú állomásokon.

Mindezeken túl a vasúti dolgozók kerékpárral történő munkába járásának ösztönzésére (a kerékpárral munkába közlekedő vasutasok jelképes támogatása, mosdók, öltözők, szekrények létesítése), a munkáltató részére a Kerékpárosklub javaslatokat dolgoz ki.

Forrás: MÁV sajtóközlemény

search icon