Együttműködik a Főkert és a Madártani Egyesület a budapesti parkok élővilága érdekében
Együttműködik a Főkert és a Madártani Egyesület a budapesti parkok élővilága érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében – számolt be róla a Főkert Nonprofit Zrt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint negyven éve dolgozik hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé nőtte ki magát. A Főkert Nonprofit Zrt. 1867-es megalapítása óta folyamatosan gondoskodik a főváros legjelentősebb zöldfelületeinek fenntartásáról és fejlesztéséről. A társaság a mai kor kihívásainak megfelelően ökologikus zöldfelület fenntartási megoldásokat is bevezet a természetvédelmi szemlélet erősítésével.

A szervezetek hosszas egyeztetést követően 2020. szeptember 18-án együttműködési megállapodást írtak alá a budapesti parkok és fasorok faunájának védelme, illetve állományainak megőrzése, növelése érdekében. Megállapodtak abban, hogy a Főkert kezelésébe tartozó fák faegészségügyi vizsgálatai kiegészülnek zoológiai felmérésekkel is, annak érdekében, hogy a fákban élő védett fajok kímélete biztosítottá válhasson. Ezen kívül a nagyobb parkokban 1000 darab madárodú kihelyezésével segítik a városi odúlakó madárállományok költési esélyeit. Emellett egy átfogó monitoring vizsgálatot is terveznek, amely a madárfajok állománydinamikáját követi nyomon. Az így nyert adatok elősegítik és tervezhetővé teszik a klimatikus viszonyoknak megfelelő, ellenállóbb zöldfelületek létrehozását és hosszú távú fenntartását.

search icon