Gyakori az éjszakai műszak a gepárdoknál
Gyakori az éjszakai műszak a gepárdoknál

A gepárd nappali ragadozó, ám a klímaváltozás életmódváltásra kényszerítheti.

A National Geopraphic beszámolója szerint, egy új kutatás az egyes ragadozók, környezeti változásokra való reakcióit vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző fajok közti kapcsolatrendszer átalakul-e. Ehhez négy fajba tartozó, összesen 53 ragadozót szereltek fel GPS-nyomkövetős nyakörvekkel. A kutatók 8 éven át követték, mikor aktívak az állatok, és merre járnak.

gepárd
GPS-nyakörves gepárd
Forrás: Inaturalist

Az afrikai vadkutya, az oroszlán, a leopárd és a gepárd egy területen élnek, alapesetben egymással kiegyensúlyozott viszonyban, ugyanis nem ugyanakkor vadásznak. Az oroszlán és a leopárd főként maga ejti el zsákmányait, ám időnként előfordul, hogy a gepárdét veszi el, ezért a gepárd számára fontos, hogy elkerülhesse a találkozást a rokonaival. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közzé tett kutatási eredmények szerint ebben a rendszerben keletkezik fennakadás azzal, ha az állatok más időszakra teszik át a tevékenységüket.

A vizsgálatok során felmért ragadozók élettevékenységét összevetették a mérési időszakok hőmérsékletével, hogy kiderítsék, van-e kapcsolat ezek között. Arra jutottak, hogy azokon a napokon, amikor a napi legmagasabb hőmérséklet megközelítette a 45 Celsius-fokot, a gepárdok gyakrabban álltak át a hűvösebb „éjszakai műszakra”. Ezzel átfedésbe kerülnek az oroszlánok, és a leopárdok vadászidőszakával, s ha ebben az időszakban találkoznak a náluk nagyobb termetű nagymacskákkal, kénytelenek átengedni a saját zsákmányukat. Így azonban könnyen zsákmány nélkül maradhatnak.

A világon mintegy 6500 felnőtt gepárd él csupán. Az állat jórészt Botswana, Zambia és Namíbia területén él, s néhány további kisebb, egymástól elzárt populációban. Egyelőre viszonylag jól tűrik a nehézségeket, azonban ez sokkal rosszabbra is fordulhat, ha a felmelegedő világban nemcsak az emberrel való konfliktus, hanem a másik nagymacskákkal való találkozás is gyakoribbá válik. Hosszútávon ez a gepárdokat könnyen a zsákmányukról való lemondásra kényszerítheti.

(National Geographic)

search icon