Nagymacskák járják a brit partokat
Nagymacskák járják a brit partokat

A közelmúltban több bizonyíték is napvilágot látott, miszerint nagymacskák élhetnek az Egyesült Királyság területén, emeljük ki most azt az esetet, amikor Anglia déli részén egy elpusztult birka teteméhez közeli drótkerítésből vett szőrmintából megállapították, hogy fekete párduc járt a környéken. Az Egyesült Királyságban az múlt évszázadban többször is engedtek szabadon nagymacskákat.

DNS-tesztek bizonyítják, hogy az Egyesült Királyságban több száz nagymacska él. Egy egészséges létszámú fekete párduc populáció nemcsak a szigetország állatvilágát színesíti, hanem a fajta megmentésében is szerepet játszhat.

A második világháború alatt az állatkertek egyszerűen megszabadultak tőlük, mert képtelenség volt biztosítani drága és szigorú étrendjüket, 1976-ban pedig rendeletben tiltották meg, hogy az olyan nagyobb brit üzletek, mint például a Harrods áruház, egzotikus háziállatokat áruljanak. A tartási szabályokon is szigorítottak, melyeknek rengeteg magánszemély már nem akart megfelelni, ezért állataikat egyszerűen szabadon engedték.

Nagymacskák ráadásul nem csak így kerültek a vadonba: magán állatkertekből és cirkuszokból is kiengedhették őket, miként egyszerűen meg is szökhettek fogvatartóiktól

– írja cikkében David Mac Dougall a euronews.com oldalán.

Rick Minter biológus és amatőr nagymacska-szakértő a lapnak azt mondta, hogy hazájában leggyakrabban fekete párducokat észlelnek, az állat az országos éves észlelések 80 százalékát teszi ki. A maradékból 15 százalék puma vagy oroszlán, a fennmaradó 5 százalék pedig hiúz. Szakértők becslése szerint az Egyesült Királyság területén nagyjából háromszáz fekete párducra van szükség, hogy a fajtának egészséges populációja legyen.

A szigetországban a fekete párduc elsődleges táplálékforrása a szarvas, amiből jó kétmillió kóborol országszerte. A párducoknak vagy a pumáknak hetente egyszer kell megölniük egy nagy, kifejlett példányt, a húst két adagban eszik meg. A két gyilkosság között megelégszenek kisebb zsákmányállatokkal, és ráfanyalodnak például a nyúlhúsra. A tudósok szerint a mostanában felbukkanó nagymacskák kevésbé veszélyesek a házi haszonállatokra, így nem jelentenek gondot.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon