20 éve majdnem kihaltak, most egyre több hiúz él az Ibériai-félszigeten
20 éve majdnem kihaltak, most egyre több hiúz él az Ibériai-félszigeten

A huszadik század végére a kihalás szélére sodródott az ibériai hiúz, mely jelenleg is Európa legveszélyeztetettebb macskaféléje. A 20 éve indult konzervációs program erőfeszítései viszont sikerre vezettek.

Az ibériai hiúz, csakúgy mint a legtöbb veszélyeztetett, vagy kihalás szélére került állatfaj, visszaszorulását elsősorban az élőhelyének elvesztése, illetve a vadászat eredményezte.

Az elmúlt két évtizedben a félsziget hiúzpopulációja majdnem tízszeresére nőtt: 2002-ben mért 94 állatot számoltak, a legújabb felmérések pedig 855 egyedet azonosítottak. A macskák többsége Spanyolország területén él, de egyre magasabb számban találtak a félsziget másik országában, Portugáliában is állományokat.

Ez utóbbi fejlemény azért is örvendetes, mert a portugál területekről korábban teljesen kihaltak a ragadozók. A szakemberek szerint további 20 évre van szükség, hogy bátran ki lehessen mondani, a hiúzok megmenekültek.

Ma egészen jó a helyzet és azt hiszem megengedhetjük maguknak, hogy optimisták és viszonylag nyugodtak legyünk, mivel nem csupán regeneráltuk a populációt Andalúziában, hanem új populációkat hoztunk létre Portugáliában – ahol a hiúz korábban kihalt -, valamint Extremadurában és Kasztília-La Manchában is.

Miguel Angel Simón, a konzervációs program volt biológusa

Forrás: ecolounge.hu

search icon