Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben
Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkertben született perzsa leopárd átesett az első állatorvosi vizsgálatán, amely során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is.

A január 25-én született kölyök az első állatorvosi vizsgálatán megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik – olvasható a Miskolci Állatkert tájékoztatójában.  

A kölyök fő táplálékát még az anyatej jelenti, de már kóstolgatja a húst is. Kiderült az is, hogy hímről van szó, aki azonban nevet még nem kapott. A névadáshoz, az állatkertbe március 15-én látogatók segítségét kérik, akik aznap szavazhatnak majd a kis leopárd nevére. 

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, az akkor hároméves nőstény, Tareca 2012-ben érkezett Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből az európai fajmegőrzési program keretében. 2017-ben jött világra első kölyke, Touran, amely jelenleg már az izraeli Haifa állatkertjének lakója. Tareca 2022-ben kapott új párt Augsburgból, „frigyük” eredményeként született meg első kölykük idén januárban.  

Fotó: Vajda János

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott, különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint legfeljebb ezer példány élhet szabadon. 

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot az 1980-as években. Jelenleg Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben a fajnak mintegy 100 egyede él, köztük három Miskolcon. 

(Miskolci Állatkert)  

search icon