Élményraktározás borús hónapokra: szeptemberi programok a legnagyobb magyar tavaknál

Élményraktározás borús hónapokra: szeptemberi programok a legnagyobb magyar tavaknál
Élményraktározás borús hónapokra: szeptemberi programok a legnagyobb magyar tavaknál

A klímaváltozás egyre „látványosabb” jelei átalakíthatják nyaralási szokásainkat: idén június végén ütött be nagy hirtelenséggel az inkább augusztusra jellemző száraz, 40 fokos kánikula, míg a hagyományosan napsütéses július heves zivatarokkal, jégesőkkel és borult napokkal rontotta el sokak szabadságát.

Ugyanakkor az elmúlt években megfigyelhettük, hogy időnként szeptember első heteiben a legszebb arcát mutatja a nyár, ha nem lenne iskola, sok család nyaralna az utószezon balzsamos, gyümölcsérlelő levegőjében legnagyobb tavaink partján, ahol ilyenkor kirándulással, kerékpározással, szüreti mulatságokkal, kulturális programokkal fűszerezve raktározhatjuk el a nyár utolsó sugarait a közelgő borús, téli napokra.

Balaton

Talán a koronavírus is szerepet játszik abban, hogy legnagyobb tavunk nem néptelenedik el augusztus 20-a után, hanem izgalmas programokkal vár szeptemberben. Hűvösebb időben a tó nyugati medencéjében található termálfürdőkben (például Hévízi-tó, Zalakaros) lubickolhatunk.

A 204 km-es teljes tókerülő út gyakorlott bringásoknak egy nap alatt is teljesíthető hajnali indulással tervezve, azonban a szüret kellős közepén érdemes lassítani a tempón, hiszen a Balaton partja hétvégente szüreti fesztiváloktól zajos, kár lenne csak úgy elsuhanni a koncertek, gasztroudvarok és fröccsteraszok mellett.

A Tihanyi-félsziget kincseit bemutató Lóczy Lajos-sétaút sajkodi indulással kalauzol végig a gejzírmező, az őslevendulás, az ősmandulás és a barátlakások érintésével. A jól táblázott, 18 km-es útvonal szakaszonként is teljesíthető, gyerekekkel, idősekkel is könnyen bejárható.

A Káli-medence egyik új helyszíne a Salföld melletti homokbánya területén kialakított Bánya, amely már a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik működő helyszíne, a szeptemberi programokat a ­veszprembalaton2023.hu oldalon találjuk.

Velencei-tó

A körülbelül 30 km hosszú tókerülés igazán családbarát, pihenőkkel együtt is kényelmesen teljesíthető 3-4 óra alatt. Nyugati irányban Székesfehérvárig térhetünk el, itt kis kitérővel a Bory-várat is megnézhetjük – érdemes!

Szeptember a madárvonulás izgalmas időszaka, ennek megfigyeléséhez kevés tökéletesebb helyszín akad, mint a Velencei-tó és a mellette elterülő Dinnyési-fertő, amelyet a 2010-ben átadott 3 km hosszú Madárdal tanösvényen fedezhetünk fel. Agárdon a Chernel István Madárvárta szervezésében szakértő segítségével ismerkedhetünk meg a tó vadvilágával.

Tisza-tó

Lassan az ökoturizmus európai fellegvárának is nevezhetjük az alföldi víztározóban létrejött különleges vízi világot, ami abban a szerencsés helyzetben van, hogy tiszafüredi partján termálfürdőt is találunk.

Tavaly ősztől teljes a tavat körbeölelő kerékpárút, amikor átadták a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő kerékpáros hidat. A 65 km-es táv egy nap alatt bejárható, gyerkőcökkel is.

Az idei nyár nagy híre, hogy két olyan kilátó is épült, ami kizárólag csónakkal közelíthető meg: az egyik a Bölömbika-kilátó a Ravasz-háton, míg a másik, a Fattyúszerkő-kilátó a Csapói Holt-Tiszán található.

Gyalogosan is megismerhetjük a tó madárvilágát, ehhez a legjobb kiindulópont a tiszaörvényi Szabics kikötő, ahonnan a Pákász tanösvény a mára csaknem kihalt mesterség folyamatait mutatja be, a szintén innen induló Tiszavirág ártéri sétaút pedig a mocsárvilág jellegzetes élőhelyein kalauzol végig.

(Forrás: kepmas.hu Kép: Balatoni látkép/Vékony Richárd – pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon