Emelkedik a légkör hélium szintje
Emelkedik a légkör hélium szintje

A San Diegó-i UC San Diego Scripps Oceanográfiai Intézetének tudósai egy eddig példa nélkül álló technikával kimutatták, hogy a hélium szintje emelkedik a légkörben, és ezzel megoldottak egy olyan kérdést, amely évtizedek óta foglalkoztatja a légköri kémikusokat.

A hélium izotóp légköri mennyisége azért emelkedik, mert a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és kitermelése során hélium szabadul fel. A kutatók arról számoltak be, hogy nagyon kis mértékben, de most először egyértelműen mérhető mértékben növekszik. Maga a hélium izotóp nem járul hozzá az üvegházhatáshoz, amely a bolygót melegebbé teszi, de mérése közvetett jelzőszámként szolgálhat a fosszilis tüzelőanyagok használatára vonatkozóan.

A fő motiváció az volt, hogy feloldjuk a tudományos közösségben régóta fennálló vitát a légköri héliumkoncentrációval kapcsolatban” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Benni Birner, aki jelenleg a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének posztdoktori kutatója.

A hélium izotóp a földkéregben radioaktív bomlással keletkezik, és ugyanazokban a rétegekben halmozódik fel, mint a fosszilis tüzelőanyagok, különösen a földgáz. A fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és elégetése során a hélium véletlenül felszabadul, ami így egy újabb eszközt teremt az ipari tevékenység mértékének értékelésére.

Forrás (enn.com)

search icon