Energiaválság napjainkban
Energiaválság napjainkban

A Makronóm Intézet az energiaválság okozta hatásairól vizsgálta a magyar cégeket. 

A Makronóm Intézet vállalati felmérése szerint a gáz ára a háromszorosára nőtt, ahogyan az áramár esetében is működési költségeik lefaragásával, energiahatékonysági beruházások megvalósításában gondolkoznak elsősorban. Ami rendkívül pozitív, hogy elbocsátásokban, vagy tevékenységük végleges befejezésében nem gondolkodnak. A vállalkozások közel fele legalább 1 éves időtartamra szóló, jellemzően fix árazású gáz- és áramszerződéssel rendelkezik. Gáz esetében a vállalkozások 45 százalékának van legalább 1 éves szerződése, míg a villamosenergia esetében 57 százalékuk rendelkezik legalább 1 éves szerződéssel, túlnyomó részt fix áron. 

A vállalkozások elsődleges megújuló energiaforrása a napenergia. A legnépszerűbb az energiatakarékos izzócsere, az energiahatékony eszközvásárlás, a szigetelés és a napelemrendszer telepítése volt. A vissza nem térítendő forrásokat jóval szkeptikusabbak a vállalkozások – mindössze 13 százalék jelölte meg ezt a potenciális finanszírozási lehetőséget. 

A kutatás eredménye szerint, a vállalkozások fele vallja magát energiatudatosnak. Mindez kevésnek bizonyul, mert csak a vállalkozások 63 százaléka készít belső felmérést az energiafogyasztásról, és csupán 14 százalékuk rendelkezik fenntarthatósági cselekvési tervvel. A cégek, amelyek még meglévő szerződéseik érvényessége miatt nem kötöttek újat, várhatóan a következő hónapokban szembesülnek a drasztikusan megemelkedett energiaárakkal. 

(Makronom Intézet)  

search icon