Erdőtelepítéssel célozza be a karbonsemlegességet a MOME
Erdőtelepítéssel célozza be a karbonsemlegességet a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2022-ben nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy a MOME 2030-ra Magyarország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. Az egyetem hazánkban egyedülálló, saját erdőtelepítő-akciót indított, kezdeményezésében pedig fontos nemzetközi partnerre is talált Anne Therese Gennari, az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális szóvivője személyében. A klímaoptimizmus ikonikus képviselője a MOME diákjainak és a hazai közönségnek nyilvános előadást is tart az egyetemen november 15-én 16 órakor.

A 2022-ben MOME Zero néven indult projekt részeként az intézmény három meghatározó hazai nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag-kibocsátásának semlegesítését és karbonkibocsátásának csökkentését.

Idén a kezdeményezés újabb mérföldkőhöz érkezett: 2023 novemberében egy háromnapos program keretében a MOME polgárai, hallgatók, oktatók és munkavállalók – erdészmérnökökkel és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve – elültetik az első MOME erdőt Garaboncon: összesen 20 000 darab facsemetét.

Az erdőtelepítés egyik célkitűzése, hogy bővítse a résztvevő 170 alapszakos hallgató fenntarthatósághoz fűződő ismereteit, fejlessze ökológiai intelligenciájukat, gyakorlati oktatási helyzeten keresztül formálja attitűdjüket. A mindösszesen 25 hektáron zajló projekt közösségformáló és a mentális jóllétet támogató szerepet is betölt, valamint egyedülálló, élő ökológiai labort biztosít az egyetemi kutatások számára.

A magát „klímaoptimistaként“ aposztrofáló nemzetközi szaktekintély, Anne Therese Gennari személyesen is ott lesz a helyszínen és előadást tart a közösségnek. Az általa képviselt klímaoptimizmus szemléletében meghatározó elem, hogy a klímaváltozás kihívásait nem reménytelennek, hanem leküzdhetőnek tekintik. A klímaoptimisták szerint összefogással és cselekvéssel az emberiség képes megoldani a globális felmelegedés problémáját. Ugyanakkor a klímaoptimizmus nem tagadja a klímaváltozás súlyosságát és veszélyeit, de nem is adja fel a reményt és a felelősséget. Eszköztárának alapeleme az inspiráció és a motiváció a zöld technológiák alkalmazására és a fenntartható életmód elsajátítására.

Oktatók és hallgatók a természetben
Fotó: MOME Brand Iroda

Gennari, a norvég születésű TEDx előadó, pedagógus, író és vállalkozó, a „The Climate Optimist Handbook“ című könyv szerzője élharcosa ennek a pozitív szemléletű, éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. A szakértő számos globális vállalattal kollaborált már, motivációs workshopok házigazdájaként és előadóként azon dolgozik, hogy a klímaváltozás narratívájának árnyalásával – hozzá hasonlóan – mások is bátorságból, és ne csupán félelemből cselekedjenek.

A november 16-tól 18-ig Garaboncon zajló, sokszínű programsorozatban a szakmai diskurzusok kiemelt szerephez jutnak. Gennari mellett előadóként többek között olyan elismert magyar szakértők gondolkodnak együtt a MOME közösségével, mint Dr. Klein Ákos biológus, Mihók Barbara pszichológus, Veress Tamás ökológiai közgazdász, Aszalós Réka erdőökológus, Veress Luca urbanista és Szalontai Ábel fotóművész, egyetemi tanár, a MOME MAG projekt vezetője.

A program részeként a MOME diákjai mellett minden további érdeklődőnek is lehetősége nyílik közelebb kerülni a klímaoptimizmus szemléletéhez: az erdőtelepítésre szentelt 3 napot megelőzően, november 15-én 16 órakor ugyanis Anne Therese Gennari Budapesten, a MOME campusán is előad. Az előadásra regisztrálni a Facebook-eseményben található linken lehet.

A zöld átállás egyébként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézményi működésének minden területét és minden pillérét érinti, a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. Az egyetem iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat és továbbképzéseket szervező oktatási alegysége, a MOME Open – a GB Academy-vel karöltve – tavaly sikeren elindította a Fenntartható design és kommunikáció képzését, amelyre nemcsak a MOME hallgatói, de minden, a téma iránt érdeklődő, magát képezni, továbbképezni vágyó személy jelentkezhet.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és kiemelt kép: MOME Brand Iroda

search icon