Az éghajlatváltozás ronthatja a sör ízét
Az éghajlatváltozás ronthatja a sör ízét

A globális felmelegedés megváltoztatja a sör minőségét és ízét, figyelmeztettek a tudósok.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja, csökken. A melegebb, hosszabb és szárazabb nyarak várhatóan rontják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek.

A sör az európai kultúra egyik alapköve. A komló, a komló virága, a sörfőzési folyamat kulcsfontosságú negyedik összetevője – a víz, az élesztő és a maláta mellett. A keserűség növelése érdekében a forrási folyamat előtt adják hozzá, de utólag is hozzáadhatók az általános íz megváltoztatásához. A kézműves söripar fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet, növelte a kiváló minőségű komló használatát.

Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomló átlagos hozama 1971 és 1994, valamint 1995 és 2018 között, megállapította, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermelő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a termés csökkenése az elmúlt években szárazabb körülményeknek tulajdonítható – valószínűleg az éghajlatváltozás miatt.

Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta:

Az alkalmazkodás elmulasztása egyes területeken veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét. Ennek következménye alacsonyabb termelés és magasabb ár lesz a sörfőzdék számára.

A sör ára már 13 százalékkal emelkedett a 2020-as világjárvány óta, az infláció okozta energiaköltségek növekedése és az ukrajnai inváziót követő gázválság miatt. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa-keserű savai – amelyek befolyásolják a sör ízét – csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérséklet miatt. A globális erőfeszítések ellenére az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátása tovább növelte a hőmérsékletet. A következő öt-hét évben várhatóan átlépik a döntő fontosságú 1,5 Celsius-fokos határt.

A gazdálkodók azon dolgoznak, hogy termesztési gyakorlataikat a hozamok javítása érdekében adaptálják, például a gazdaságokat magasabbra helyezik a völgyekbe, ahol több csapadék van, és öntözőrendszereket telepítenek. A tanulmány szerzői azonban arra figyelmeztetnek, hogy további beruházásokra van szükség, és azt mondják, hogy 20 százalékkal kell bővíteni az aromakomló termesztésére használt területet, hogy kompenzálják a jövőbeli csökkenést.

kutatás a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

(BBC)

search icon