Instant sörrel a fenntarthatóságért
Instant sörrel a fenntarthatóságért

Az élelmiszergyártókon kívül más szektorok, például a sörgyárak is keresik a fenntartható megoldásokat. Azonban az újító ötletek közül van, ami elsőre kifejezetten meredeknek tűnhet.

A fenntartható élelmiszertermesztés központi téma a klímaváltozás miatt. Ezért a termelők és a gyártók az agrárium és a feldolgozó szektorok területén is folyamatosan keresik az új, gazdaságosabb, zöldebb és kevesebb kibocsátással járó megoldásokat. Egy német sörgyár egészen eredeti ötlettel állt most elő ezen a téren: kifejlesztették a porból készíthető instant sört.

A német instant sör

Mivel a sörgyártás széndioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja ki, a Neuzelle sörfőzde egy olyan módszert akart kidolgozni, amellyel ezek a magas szám csökkenthető. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondása szerint a céljuk az volt, hogy „a világ első fenntartható sörgyárává váljanak.”

Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör, amire csak vizet kell önteni és elkeverni, akárcsak az instant kávét. Bár Stefan Fichte szerint ezzel a termékkel „bárkinek lehet otthon saját sörfőzdéje ,” azért az egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek a német vevők a sörporra.

A termék ugyanis buborékmentes és alkoholmentes, de a gyártó már dolgozik az alkoholos verzión is. Stefan Fichte elmondása szerint különösen Ázsiával és Afrikával számolnak, mint a termék felvevő piacaira. A két kontintensre ráadásul a sörpor 90 százalékkal kevesebb szállítási költséggel jár, mint a hagyományos sör.

A németeknél egyébként kérdéses, hogy egyáltalán lehet-e majd sörként forgalmazni a terméket, Németországban ugyanis szigorú szabályai vannak a sör termékmegnevezésének. A bajor sörfőzdék szövetségének elnöke, Benedikt Meier az instant sör ötlete kapcsán azt nyilatkozta, hogy bár ez egy érdekes újítás, mégsem fog veszélyt vagy egyáltalán kihívást jelenteni a hagyományos sörfőzdék számára.

Stefan Fritsche mindenesetre arra számít, hogy a világon bőven lesz felvelő piaca az instant sörnek még a jelenlegi, alkoholmentes formában is. Hiszen, ahogy mondja, több száz millió ember preferálja az alkoholmentes italokat, és szerinte az instant sör tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek.

Magyar trendek

A fenntartható gyártási folyamat Magyarországon is központi kérdés. A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2021-es jelentése szerint itthon az iparág termékeinek több, mint 90 százaléka visszaváltható csomagolásban kerül forgalomba. Ez több mint 6300 hektoliter sört jelent idehaza évente.

A hazai sörgyártók közül például a Borsodi Sörgyár rendelkezik ambíciózus célokkal. Környezetvédelmi céljaik között szerepel, hogy csökkentsék a gyártásban felhasznált erőforrásokat: például a 2019-es, 1 hektoliterre eső 5,011 hektoliter vízfelhasználást 2025-ig 4,04 hektoliterre akarják csökkenteni. Ezen kívül a 2019-es 7,32 kW/1 hl-ről 7,1 kW/1hl-re próbálják csökkenteni a villamosenergia-felhasználást, és 2025-ig 72,09 MJ-ról 65,8 MJ-re a hektoliterenkénti hőenergia-felhasználást.

A Dreher jelentése 2021-ből arról számol be, hogy a termelésben a vízfogyasztást a 2010-es 4,86 hl víz/1 hl sörről 2021-re 3,13 hl víz/1 hl sörre sikerült csökkenteni. A Pécsi Sörfőzde pedig 2020-ban jelentette be új, biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését. Ennek része a keletkező melléktermékek felhasználása is.

Mindemellett, a sörgyártás melléktermékei jól ismert alapanyagok más szektorokban is, például az állattartásban, ahol takarmányozásra használhatók. Magyarországon a nedves formában termelődő söripari melléktermékeket elsősorban a sertések és szarvasmarhák takarmányozásánál alkalmazzák.

Azonban más irányban is folynak a söripari melléktermékek felhasználásáról kísérletek idehaza, egy 2021-es tanulmány szerint például a sörtörköly felhasználása a sütőiparban egészen komoly potenciállal bír. A Debreceni Egyetem kutatói a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott sós tallér elkészítésénél kísérleteztek a sörtörköllyel.

Ez alapvetően inaktív maláta, ami növényi fehérjékből és rostokból áll, a kutatás eredményei szerint pedig az így készült tallérok kifejezetten pozitív hatásúak lehetnek a fogyasztók egészséges életmódjára, mivel magas az élelmirost-tartalmuk, ami segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

(forrás: agrarszektor.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon