Esőcsináló repülőgépekkel az aszály ellen
Esőcsináló repülőgépekkel az aszály ellen

Nyolc „esőcsináló” repülőgépet tervez beszerezni Románia uniós forrásból azért, hogy mérsékelje az egyre csökkenő csapadékmennyiség következtében kialakuló aszályveszélyt, emellett héliummal töltött léggömböket és földi generátorokat is bevetnének.

Először 2019-ben próbálták ki ezeket a repülőgépeket az országban, majd 2021-ben Dél-Romániában, 2022-ben pedig a Partiumban, Arad és Szatmárnémeti térségében is használták őket. Gheorghe Caunei, a jégeső-elhárító rendszert működtető hatóság (ASNACP) igazgatója arról számolt be, hogy négyzetméterenként 5-30 liter csapadékot sikerült ilyen módon kipréselni a felhőkből. A gépeket ezüst-jodáttal vagy sóval töltött pirotechnikai töltényekkel szerelik fel, a felhőkbe juttatva ezek beindítják a csapadékot eredményező aeroszolképződést.

A héliummal töltött lufik felbocsátására alkalmas berendezést Franciaországból kölcsönözték, ezek a léggömbök ugyancsak ezüst-jodáttal vagy sóval töltött töltényekkel vannak ellátva. A fellövés helyétől 5-10 kilométerre keletkező csapadék mennyisége 5-20 liter négyzetméterenként. A földi esőgenerátort 2022  novemberében kezdték el tesztelni. Ezek szintén ezüst-jodáttal működnek, és maguk a termelők is működtethetik, bár az műszaki engedélyeztetés hosszadalmasabb.

Romániát az elmúlt három esztendőben súlyos aszály sújtotta, a talajvíz mennyisége az ország túlnyomó részén ma is jóval kisebb az optimálisnál. A folyók vízhozama hozzávetőleg 30 százalékkal marad el a sokéves átlagtól. 

(Forrás: magyarnemzet.hu)

search icon