Észak-Írország hulladékgazdálkodási rendszerének kidolgozása
Észak-Írország hulladékgazdálkodási rendszerének kidolgozása

A doboz- és palackbetétes rendszer a mezőgazdasági minisztérium által kidolgozandó új hulladékgazdálkodási stratégia egyik eleme.

Új hulladékgazdálkodási stratégiát dolgoz ki a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium Észak-Írországban. Ez új célokat fog kitűzni az újrahasznosítás és a hulladéklerakók csökkentésére. Az előző, 2013 óta érvényben lévő stratégiában a minisztérium szerint a háztartások újrahasznosítási aránya elérte az 50%-ot. Az erőforrás-hatékonysági stratégia keretében 81%-kal csökkent a műanyagszatyrok száma és a hulladéklerakókba kerülő biológiailag lebomló élelmiszerhulladék mennyisége.

Edwin Poots miniszter szerint a kifutó rendszer “jelentősen hozzájárult” az újrahasznosítás, a biológiailag lebomló hulladékok lerakóhelyen történő elhelyezésének csökkentése és a műanyag zacskók számának javítása terén elért eredményekhez.

Az új tervben szerepel majd a dobozok és palackok betétdíjas visszaváltási rendszere is. Ez magában foglalja majd az új újrahasznosítási és a hulladéklerakókban történő elhelyezés csökkentésére vonatkozó új célkitűzések megvalósítását, illetve a kiemelt hulladékáramokra, például az elektromos cikkekre és a textíliákra vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket is.

Forrás: bbc.com

search icon