Európa is megsínyli a klímaváltozást
Európa is megsínyli a klímaváltozást

Szerdán a szakértők nyilvánosságra hozták, hogy 2022 volt az eddigi legmelegebb év az Egyesült Királyságban. A megfigyelések alapján egyértelmű, hogy az ember okozta globális felmelegedés már most hatással van az Egyesült Királyság éghajlatára. A Met Office adatai szerint az átlaghőmérséklet először haladta meg a 10 Celsius-fokot.

Az eredmények azt mutatták, hogy egy természetes éghajlaton a 10 °C- os átlag regisztrálása körülbelül 500 évente egyszer fordulna elő, míg a jelenlegi éghajlatunkon ez akár három-négyévente egyszer is előfordulhat. Ha a bolygó az évszázad végére 2,7°C-kal melegszik – ahogyan azt a jelenlegi globális kibocsátási célok mellett prognosztizálják -, akkor a 10°C-os átlaghőmérséklet majdnem minden évben előfordulhat majd.

Az, hogy az Egyesült Királyság most meghaladta a 10°C-os éves átlaghőmérsékletet, figyelemre méltó pillanat klimatológiai történelmünkben

 – mondta Dr. Mark McCarthy, a Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központjának vezetője.

Hozzátette, hogy ez nem meglepő, mivel a legmagasabb átlaghőmérsékletű 10 év mindegyike 2003 óta történt. A Met Office tudósai által készített tanulmány szerint pedig ezek a rekordhőmérsékletek valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek.

Az Egyesült Királyságban 2023 elején volt a legmelegebb, a londoni St James’s Parkban 16,3°C-ot mértek. Skóciában és Walesben is rekordot döntöttek az újévi hőmérsékleti rekordok. Mindeközben Európában olyan hőhullámot tapasztalnak, amilyet a kontinens még soha nem látott, számos nemzeti meteorológiai szolgálat most közzétette a 2022-es év hőmérsékleti adatait. Az biztos, hogy január és április kivételével az év minden hónapja melegebb volt a szokásosnál, az átlagos csapadékmennyiség pedig 25 százalékkal volt kevesebb.

December végén a Német Meteorológiai Szolgálat éves összefoglalója megerősítette, hogy 2022 az ország eddigi legmelegebb éve lesz, 10,5 °C-os átlaghőmérséklettel. A német éghajlat- és környezetvédelmi főmunkatársa arra figyelmeztetett, hogy a tavalyi rekordmeleg újból ösztönzőleg kell hatnia mindannyiunk számára, hogy tegyünk lépéseket az éghajlatvédelem érdekében.

Spanyolországban 2022-ben is a rekordmeleg év volt. Az Aemet, az ország nemzeti meteorológiai szolgálata szerint az éves átlaghőmérséklet most először haladta meg a 15 °C-ot. Spanyolországban májustól októberig többször is hőhullámok voltak, néhány rendkívül meleg hónappal. Ez alacsonyan tartotta a víztározók vízszintjét, ami miatt Barcelona és Katalónia egyes részein vízkorlátozást vezettek be az esőhiány miatt.

Forrás: euronews.com/green)

search icon