Európa legérdekesebb energetikai fejlesztései – magyar vonatkozásokkal
Európa legérdekesebb energetikai fejlesztései – magyar vonatkozásokkal

Nagyipari megoldások, zöld közlekedési innovációk, akkumulátor-technológiák, napelemes cégek és hatékony hőtárolók mutatkoztak be szeptember végén Lisszabonban, az EIT Innoenergy kiállításán, ahol 40 országból több mint 150 innovatív kkv mutatta be fenntartható energetikai megoldásait.

A mandiner.hu újságírója a sok ígéretes kezdeményezés között egy magyar és egy magyar vonatkozású sikersztorira bukkant, ezeket mutatta be cikkében.

A magyar startupokat követő közönségnek talán be sem kell mutatni a meglehetősen egyszerűen, mozgó alkatrészek nélkül működő, mégis zseniális magyar találmányt, az állapotváltó, avagy fázisváltó anyagokon alapuló, de kimagasló hatásfokú hőtárolót, vagy mondjuk így: hő-akkumulátort.

A berendezés más technológiákhoz képest 90 százalékkal kisebb térfogat mellett tárol el ugyanakkora hőmennyiséget, ezzel 20-50 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást, továbbá 30-50 százalékkal a szén-dioxid kibocsátást.

Hogyan működik? Egy fémdobozba helyezik a fázisváltó anyagot, majd ezt a dobozt kötik rá az épületgépészeti fűtési vagy hűtési rendszerekre. A hagyományos hőtároló rendszerek a víz hőmérsékletének változtatásával tárolják el a hőt. A HeatTank belsejében lévő fázisváltó anyagok segítségével azonban – az anyag megolvasztása és megfagyasztása által – sokkal koncentráltabban lehet a hőenergiát eltárolni.

Másik figyelemre érdemes projekt a szerbiai Szabadkán működő, különleges akkumulátorokat gyártó cég, melynek ElevenES néven kerül piacra a legígéretesebb fejlesztése.

Másfél év múlva tervezik felépíteni a teljesen megújuló energiával működő szabadkai gyáruk építését, amely 2030-ra 300 MWh-nyi becsült éves teljesítménnyel működő, moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor cella előállítására lesz képes.

A cég alapítója és vezérigazgatója kiemelte, hogy az LFP cellák élettartama több mint kétszer olyan hosszú, mint a ma használt megoldásoké, és olcsóbb is. Továbbá hatszor több alkalommal, mintegy 6000-szer is újratölthetők, gyorsan és ismételten 100 százalékos szintre tölthetők, ráadásul szinte soha nem okoznak tüzet az elektromos autókban.

(Forrás: makronom.mandiner.hu Kép: pexels.com)

search icon