Európai megállapodás a csapvíz minőségének és elérhetőségének javítására
Európai megállapodás a csapvíz minőségének és elérhetőségének javítására

Az Európai Parlament jóváhagyta az ivóvízzel kapcsolatos új irányelvet, mely magasabb minőségű és jobb hozzáférésű csapvizet fog biztosítani.

Ezzel több mint 1,8 millió európai követelésére reagálnak, akik aláírták az első sikeres európai polgári kezdeményezést, a „Right2Water” -t, támogatva a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés javítását minden európai számára.

Az új direktíva értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell a víz ingyenes elérhetőségét a középületekben, és ösztönözniük kell az éttermeket, és vendéglátóipari szolgáltatókat arra, hogy a vendégek ingyen vagy alacsony szolgáltatási díj ellenében jutnak vízhez. A tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a veszélyeztetett csoportok, például a menekültek, a nomád közösségek, a hajléktalan emberek és a kisebbségi kultúrák, például a romák és az utazók vízhez jutásának javítása érdekében is.

A csapvíz minőségét is javítani fogják, szigorúbb határértékek bevezetésével bizonyos szennyező anyagokra nézve, mint például az ólom.

2022 elejére a Bizottság összeállítja és azt követően figyelemmel kíséri az olyan anyagok és összetevők listáját, melyek közegészségügyi vagy tudományos szempontból aggályosak az egészségre nézve. Ebbe beletartoznak gyógyszerszármazékok, a mikroműanyagok és az endokrin rendszert megzavaró vegyületek is, mint például a BpA (biszfenol A).

Az Európai Bizottság szerint a jobb minőségű csapvíznek köszönhető alacsonyabb palackozott vízfogyasztás több mint 600 millió euró megtakarítást eredményezhetne az uniós háztartásokban évente, és csökkentené a műanyag hulladék mennyiségét is.

(Európai Parlament)

search icon