Fellőtték a világ első mezőgazdaságot támogató műholdját
Fellőtték a világ első mezőgazdaságot támogató műholdját

A SpaceX floridai, Cape Canaveral-i indítóállásáról sikeresen fellőtték az EOS SAT-1 képalkotó műholdat, amelyet a dél-afrikai Dragonfly Aerospace épített. 

Az EOS SAT-1 különlegessége, hogy ez a világ első, kifejezetten az agrárium számára megalkotott műholdja, amely a mezőgazdasági és az erdészeti ágazat számára kiváló minőségű adatokat tud szolgáltatni a hatékony és fenntartható gyakorlatok támogatása érdekében – olvasható az africanews.space oldalán. 

Az EOS SAT-1 képe. Forrás: The Universe Space Tech

Az EOS SAT-1 az első az EOSDA (EOS Data Analytics) által megrendelt, alacsony Föld körüli pályára állítandó hét műholdból álló konstellációban. A konstelláció fennmaradó hat műholdját a következő három év során fogják telepíteni.

A Dragonfly EOS SAT-1 műholdról nyert képek értékes információkat fognak szolgáltatni a betakarítási munkák nyomon követéséhez, a kijuttatási térképek alkotásához, a szezonális tervezéshez és az olyan információkat elemző értékelésekhez, mint a talajnedvesség, a terméshozamok előrejelzése és a biomassza szintje. Ezek az adatok segítséget nyújtanak majd a termelőknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, és a fenntartható mezőgazdasági módszerek kidolgozásában is. A fenti információk a bolygó és az élővilág számára is előnnyel járnak, ugyanis segítenek megakadályozni a természetes élőhelyek növénytermesztés miatti csökkenését, ugyanakkor a biológiai sokféleség fenntartását is előremozdítják – tették hozzá a beszámolóban.

(Africanews)  

search icon