Fenntartható salátakeverék Olaszországban
Fenntartható salátakeverék Olaszországban

Az Altamura nevű olaszországi termelői szervezet a fenntarthatóság jegyében, novemberben új salátakeveréket hoz kereskedelmi forgalomba.

Az Altamura termelői szervezet a közelmúltban új ötlettel állt elő, és együttműködési megállapodást kötött egy jól ismert influenszerrel, Emanuele Cavaioloval, aki botanikus, agronómus és vegán táplálkozási tanácsadó is egyben.  

Az együttműködésnek megfelelően, Cavaiolo felméri és összegyűjti a gazdák földjein megjelenő ehető gyógy- és fűszernövényeket, majd azokból a szövetkezettel együtt keveréket állítanak össze, és tisztítás, csomagolás után kereskedelmi forgalomba is hozzák. 

A Mix Selvaticónak, azaz vad mixnek elnevezett salátakeverék nemcsak egészséges, hanem az egyébként pusztulásra ítélt, gyomnak tartott ehető növények élelmiszerforrásaként is fenntartható a hasznosítása.  

Az Altamura termelői szervezet fenntarthatósági szempontjainak megfelelően a pazarlás csökkentését célzó intézkedéseket komolyan veszik, az újszerű kezdeményezés is ennek jegyében született. A különleges mix novembertől kapható. Olaszországban a vendéglátóipar már régen felfigyelt a vadon termő gyógy- és fűszernövényekre, sok csúcsgasztronómiai fogás alapanyagául szolgálnak az újrafelfedezett egészséges növények, így az új terméknek is várhatóan nagy sikere lesz. 

(Kertészet és Szőlészet)  

search icon