Ferenc pápa: a döntéshozók gyors konszenzusára van szükség a klímaváltozás leküzdéséhez
Ferenc pápa: a döntéshozók gyors konszenzusára van szükség a klímaváltozás leküzdéséhez

A katolikus egyházfő szombaton arra szólította fel a világ döntéshozóit, hogy lépjenek túl a pártpolitika „szűk korlátain” és jussanak gyors konszenzusra az éghajlatváltozás elleni küzdelem kérdésében.

A pápa kifejezte azon reményét, hogy a döntéshozók munkáját megvilágítja majd a felelősség és a szolidaritás elve, mert ezzel tartozunk a fiataloknak és a jövő generációinak.

Mindenkinek szerepet kell vállalnia abban, hogy válaszolni tudjunk (az éghajlatváltozás jelentette) kihívásra. Ebben politikai és kormányzati vezetők különösen fontosak, sőt döntő fontosságúak.

–mondta a pápa

Az egyházfő minderről Rómában beszélt, ahol jelenleg COP26 egyik előkészítő találkozóján vettek részt a döntéshozók.

Ahogy mondta, az emberiség „közös otthonáról” való gondoskodás nem csak a helytelen gyakorlatok elvetéséről, és a szankciókról kel hogy szóljon, hanem mindenek előtt új utak kereséséről és új megoldások ösztönzéséről, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a COP26 sikerrel záruljon.

A napokban érkezett kapcsolódó hír, hogy a 84 éves egyházfő a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg mégsem vesz részt a glasgow-i klímacsúcson egészségügyi okok miatt. (Independent)

Fotó: © Mazur/catholicnews.org.uk

search icon