Fess magad száraz virágot!

Fess magad száraz virágot!
Fess magad száraz virágot!

A szárított virágok ipara mára hihetetlen méreteket öltött, köszönhetően annak, hogy a marketingje szerint zöldebb a frissen vágott virágnál is. Csakhogy a kiszáradt növények java manapság már Kínából érkezik, ahol rendkívül környezetszennyező anyagokkal szárítanak és színeznek.

Mint oly sok mindent viszont, ezt is csinálhatod te magad is, és még a bolygónak is jót teszel vele! Vannak persze a már említett távol-keleti beszállítóknál sokkal jobb és valóban környezetbarát módszerrel dolgozó európai (kis)vállalatok is, de mint annyi mindenben, a változás itt is kezdődhet veled.

A „csináld magad” száraz virág lehet szívből jövő ajándék vagy emléket őrző lakásdísz, a lényeg az, hogy időt fordítunk az elkészítésére, lehetőleg szeretteinkkel együtt vagy szeretteink számára. Persze nem mindegy, hogy olyan anyagokat használunk, amelyek a lefolyóba, majd a természetbe kerülve csak pusztulást hoznak, vagy olyanokat, amelyeket csak „visszaadunk” az anyatermészetnek.

Szárítóanyagok

A legszebb ajándékba kapott virágot, főleg, ha olyasvalaki adja, akitől ez még jelentőségteljesebb, sokan fellógatva szárítják a szobában vagy a radiátor fölött. Nem rossz megoldás, hiszen itt a gravitáció a segítségünkre van, s a teljes szikkadás után olyan, mintha állva „dermedt” volna meg.

Használhatunk némi segítséget is: a szárítandó virágot beletehetjük egy dobozba az új ruhákhoz, kiegészítőkhöz vagy cipőkhöz kapott szilikagéllel együtt.

Ha pedig szeretnénk, hogy a virág minél több színt megtartson eredeti állapotából, akkor szimpla hajlakkal befújva sokat megőrizhetünk abból, ahogy fénykorában verte vissza a ráeső fényt.

Színezz zölden, ne csak zöldre!

Még a legjobb módszerrel is elkerülhetetlen, hogy egy kicsit kifakuljon „virágmúmiánk”, de ekkor sem kell csüggednünk. Ha szeretnénk, egészen szürreális növényeket varázsolhatunk némi – zöld festékkel. A legjobbak ezek közül a tojásfesték, a céklalé vagy a már említett hagymahéj, amelyből jó vöröses-sárgás színt nyerhetünk. Csalhatunk persze – de csak módjával –, ha ruhafestéket is szerzünk.

search icon