Fontos beismerés: nem a periféria országai a fő műanyagszennyezők, és nem az égetés a megoldás
Fontos beismerés: nem a periféria országai a fő műanyagszennyezők, és nem az égetés a megoldás

Az Ocean Conservancy bocsánatkérést tett közzé a 2015-ös jelentésével kapcsolatban, amelyben a kelet- és délkelet-ázsiai országokat nevezte meg a legnagyobb műanyaghulladék-szennyezőként. 

Az Ocean Conservancy július 10-én bocsánatkérő közleményt adott ki 2015-ös nagy hatású tanulmányáért, amely szerint a Fülöp-szigetek a világ három legnagyobb műanyagtermelője között van. A bocsánatkérés tárgya a „Stemming the Tide: Land-based strategies for a plastic-free ocean” (Az Áradat Megfékezése: Szárazföldi stratégiák a műanyagmentes óceánokért) tanulmány keretezése volt. 

Az Ocean Conservancy bocsánatkérő állásfoglalása, valamint a GAIA környezetvédő szervezet bocsánatkérésre adott válaszának fordítása megtalálható ennek a cikk alatt. 

Az eredeti dokumentumban az amerikai székhelyű szervezet azt állította, hogy a Fülöp-szigetek, Kína, Indonézia, Thaiföld és Vietnam a világ öt legjelentősebb műanyagszennyező országa. A jelentés szerint „a szárazföldi műanyaghulladék-szivárgás több mint fele” ennek az öt országnak tulajdonítható.

A dokumentum másik jelentős állítása az égetés és a hulladék energetikai hasznosításának támogatása volt, mint az óceánokban lévő műanyagok jelenlétének minimalizálását célzó lehetséges megoldás.

A szervezet felelősségvállalási nyilatkozatában elismerte, hogy mindkét esetben tévedett. „Nem néztünk szembe a műanyagszennyezés mélyebb okaival, illetve nem vettük figyelembe jelentésünk hatását a szennyezés által leginkább sújtott területeken élő közösségekre és a helyszínen dolgozó civil szervezetekre” – áll a szervezet közleményében. 

„Ezenkívül a világ egy igen szűk régiójára (Kelet- és Délkelet-Ázsiára) összpontosítva olyan képet közvetítettünk az óceánok műanyagszennyezésének felelőseiről, ami teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a fejlett világ, különösen az Egyesült Államok hatalmas szerepét mind a műanyaghulladék termelésében, mind annak ebbe a térségbe exportálásában. Ez is tévedés volt” – áll a közleményben.

Azzal, hogy visszavonta az égetésnek, mint a globális műanyagprobléma egyik megoldási típusának támogatását, álláspontja közelebb került a körforgásos gazdasági modell elősegítéséhez. A nyilatkozat arra hivatkozik, hogy az égetés növelheti a műanyag iránti keresletet, és akadályt jelenthet a karbonsemleges jövő előtt. A helyi csoportok szintén ellenzik az égetést, és helyette azt szorgalmazzák, hogy a helyi önkormányzatok a műanyaghulladék kezelésében nulla-hulladék megoldásokat vezessenek be. 

A 2015-ös jelentést követően a környezetvédelmi csoportok rámutattak, hogy a műanyaghasználat nem fogyasztói igény, hanem a multinacionális vállalatok profitmaximalizálás érdekében hozott gyakorlata, ezért a vállalatoknak is részt kell venniük a műanyagszennyezés kezelésében.

Mostanra a jelentés minden említése lekerült az Ocean Conservancy honlapjáról.

Forrás: humusz.hu

search icon