Glamping
Glamping

A glamping magyarul luxuskempingezést jelent, amely egyre népszerűbb nyaralástípus. A kempingezés olyan formája, amely a szállodai szobák kényelmét és a természet közelségét ötvözi. Lényege a kényelem és a természetközelség, azaz kültéri élmény a luxus feláldozása nélkül.

A glamping két angol szó, a glamour és a camping összeolvadásával jött létre. A glamping egy teljesen új piaci szegmens a turizmus számára. Teljesen új élményeket is kínál (pl. kültéri fürdőszobákat, pezsgőfürdőket). Így azok számára, akik szeretik a szabad levegőt, a természetet, de nem akarják feladni az otthon vagy egy szállodai szoba kényelmét, hihetetlenül jó megoldás a klasszikus kempingezés helyett.

A hagyományos kempingzésnek sok vonzó tulajdonsága van. Ilyen például a friss levegő, a természet közelsége, a kalandok és a kihívások a modern élet kötöttségei nélkül. Ugyanakkor vannak olyan elemek is, amelyek kevésbé vonzóak. IIyenek például a sátorállítás, a hálózsákban alvás, ami akár kényelmetlen is lehet, a közös mosdó (vagy épp a mosdó hiánya), az olyan hívatlan vendégek, mint a rovarok, a kellemetlen időjárás, esetleg a beázó sátor.

És itt jön a képbe a glamping, amely megváltoztatja a kempingezésről alkotott képet. A természetben felállított sátrak vagy jurta jellegű szállások úgy vannak berendezve, mint egy szállodai szoba. Többnyire az alapvetőnél jobb kényelmi felszereléssel, beleértve az ágyakat, a bútorokat, a konyhát, a zuhanyzós fürdőszobát, a fűtést és a légkondicionálást is.

Glamping sátor

Bár a glamping a luxushoz kötődik, a glamping helyek nagyon eltérőek lehetnek. Néhol – hasonlóan az ötcsillagos szállodákhoz – különleges szolgáltatásokat is kínálnak az alapvető komfortfunkciók mellett (pezsgőfürdőt, szaunát, masszázszuhanyt, masszázsszalont). Más glamping helyeken pedig csak az alapvető komfortra és szolgáltatásokra szorítkoznak (pl. ágy, ágynemű, főzési lehetőség). A nagyvilágban akadnak szokatlan glamping helyek is, például olyanok, amelyek a hulladéképítészet (waste architecture) alapelvét követik.

Mindezekkel együtt a glamping különleges pihenést biztosít, amely tökéletes pároknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt. Így nem is csoda, hogy a világ minden táján egyre népszerűbbé válik.

Bár a glamping új kifejezés, maga az ötlet korábbról származik. Az 1900-as években az európai és az amerikai felfedezők és gazdag turisták afrikai utazásaik során használtak először jól felszerelt, luxus szafarisátrakat, amelyeket perzsaszőnyegek és antik bútorok díszítettek.

Glamping sátrak

A glamping sátraknak többféle változata létezik. Van például olyan, amelynek egyik oldala panorámás üvegfal, amely csodás kilátást biztosít a természetre. Létezik olyan sátor is, melynek két oldala nyitott, valamint olyan is, melynek minden fala, és még az ajtaja is fából készül, hogy csak néhányat említsünk a sok lehetőség közül.

Glampingek Magyarországon

A glamping mozgalmat hazánkban 2013-ban a noszvaji Nomád Hotel & Glamping indította el. A glampingezés ma még új divatnak számít Magyarországon, azonban egyre nagyobb rá az igény, így évről-évre növekszik a glamping helyek száma itthon is.

A hazai glampingek általában nem drágábbak, mint egy három- vagy négycsillagos wellness szálloda vagy mint egy balatoni apartman. Többek között találhatunk glampinget a Dunakanyarban (Dunabogdányban), a Balatonnál (Balatongyörökön), Szekszárd környékén (Szálkán), Dobogókőn, a Pécs melletti Orfűn és a Őrségi Nemzeti Park területén található Kercaszomoron.

További szócikkek
search icon