Egy karakteres, fűszeres ízű ital, amelyet gyakran használnak megfázás és emésztési problémák enyhítésére. Nézzük, mi mindenre jó még a gyömbértea, és hogyan készítsük el!
A gyömbérről
A gyömbérfélék családjának (Zingiberaceae) névadó nemzetsége a gyömbér (Zingiber), melynek legismertebb és legelterjedtebb faja a közönséges gyömbér (Zingiber officinale). A gyömbérfélék családjába tartozik egyébként a kurkuma és a sziámi gyömbérnek nevezett galangál is.
Az eredetileg a dél-kelet-ázsiai szigetvilágból származó növény gyökerét Kínában és Indiában már i.e. 500-ban is gyógyszerként, illetve fűszerként használták. Amerikában a gyömbér a 16. század óta ismert, Európában pedig legkésőbb a középkorban vált a gasztronómia részévé, és a korai magyar szakácskönyvek alapján hazánkban is régóta szerepel a receptek hozzávalói között.
A gyömbér felhasználása
A növénynek a földben fejlődő részét használjuk fel, amely tulajdonképpen a föld alatti módosult szára, és rizómának vagy gyöktörzsnek nevezik. Fűszeres, karakteres íze miatt a gyömbért (akár friss, akár szárított és porított formában) a konyhában hideg és meleg italok, levesek, húsételek, köretek, zöldségek és gyümölcsök ízesítésére használják, gyógyhatásai miatt pedig nem hiányozhat a házipatikánkból sem.
A gyömbér gyógyhatása
A gyömbért régóta használják a hagyományos és az alternatív gyógyászatban is. A növény fő bioaktív vegyülete a gingerol, melynek különleges illatát és ízét is köszönheti. Ezen kívül jelentős mennyiségben található benne A-, C-, E- és B-vitamin, magnézium, foszfor, kálium, vas és cink.
1. Erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik.
Segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, amely a szervezetben található túl sok szabad gyök miatt keletkezik.
2. Segít enyhíteni a reggeli rosszullétet és az émelygést.
A gyömbér igen hatásos fegyver lehet émelygés ellen, beleértve a terhességgel összefüggő, legfőképpen reggel jelentkező hányingert is, és a kemoterápia mellékhatásaként jelentkező gyomorpanaszokat is.
3. Hozzájárul a súlycsökkenéshez.
Egy 2019-es kutatásban kiderült, hogy a gyömbértartalmú étrendkiegészítők jelentősen csökkentették a testsúlyt, valamint a derék és csípő arányát a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.
4. Enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit.
Az osteoarthritis (OA) az ízületek (általában a nyakban, a kézben, a csípőben, a térdben és a hát alsó részén) degenerációjával jár, aminek tünetei az ízületi fájdalom és merevség. Egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér segíthet csökkenteni a fájdalmat és a merevséget. Más kutatások azonban nem találtak bizonyítékot ugyanezekre a hatásokra.
5. Csökkentheti a vércukorszintet.
Egy kutatásból kiderült, hogy az éhgyomri vércukorszint és a HbA1c jelentősen csökkent a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél gyömbért tartalmazó étrendkiegészítők bevétele után. A kutatás 10 vizsgálat eredményeit elemezte, amelyekben a résztvevők napi 1200–3000 milligrammot (mg) szedtek 8–13 héten keresztül.
6. Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében.
A gyömbér felgyorsítja a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren, így csökkenti a hasi fájdalmakat, a puffadást és a túlzott teltségérzetet.
7. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat.
Egyes kutatások szerint a gyömbér ugyanolyan hatékonyan csillapítja a menstruációs fájdalmat, mint az acetaminofen- vagy ibuprofentartalmú készítmények.
8. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.
Egy 26 vizsgálatból álló 2022-es kutatásból kiderült, hogy a rendszeres gyömbérfogyasztás jelentősen csökkentette a trigliceridek és az LDL-koleszterin mennyiségét a szervezetben, miközben növelte a HDL-koleszterin szintjét. Még a napi 1500 mg-nál kisebb adagok is hatásosak voltak.
9. Javíthatja az agyműködést, és védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.
Egyes kutatások azt sugallják, hogy a 6-shogaol és a 6-gingerol (a gyömbérben található vegyületek) segíthetnek megelőzni olyan degeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex.
10. Hatékony fegyver a fertőzések leküzdésében.
A gyömbér antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságai hatékonyak lehetnek a bakteriális és gombás fertőzések elleni küzdelemben.
Laboratóriumi vizsgálatok alapján a gyömbér hatásos lehet a Staphylococcus aureus (S. aureus), az Escherichia coli (E. coli) és a Candida albicans (C. albicans) ellen is. Izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat, csillapítja a köhögést és a torokfájást, enyhíti a nátha és az influenza tüneteit.
Potenciális mellékhatása
Bár a gyömbér fogyasztásának számos előnye van, bizonyos esetekben, illetve nagy mennyiségben alkalmazva előfordulhatnak nem kívánt mellékhatások is, mint például a szívbeteg panaszainak felerősödése, túl alacsony vérnyomás, emésztési panaszok, vetélés, alvásproblémák (esti fogyasztás esetén), vagy akár allergiás reakciók is kialakulhatnak.
Kinek nem ajánlott a gyömbér fogyasztása?
Vérhígító hatása miatt vérzékenységben szenvedőknek, véralvadásgátlókat szedőknek vérzéses állapotok esetén a gyömbér rendszeres fogyasztása nem javasolt. A vérhígító gyógyszereken kívül kölcsönhatásba léphet még különböző szívgyógyszerekkel, vérnyomáscsökkentőkkel, valamint vércukorszint-csökkentő készítményekkel is.
Friss gyömbértea készítése
A gyömbérteát elkészíthetjük porrá őrölt, szárított gyömbérből is, de legjobb, ha friss gyömbért használunk erre a célra. És mivel a növény héja számos értékes anyagot tartalmaz, illetve legnagyobb koncentrációban közvetlenül a héj alatt találhatók a benne lévő hasznos illóolajok, célszerű a gyömbért nem meghámozva használni.
Így készíts gyömbérteát!
Hozzávalók:
- 1–2 hüvelykujj nagyságú friss gyömbér (ízlés szerint),
- 1 liter víz,
- 1 citrom,
- méz, cukor vagy bármilyen édesítő ízlés szerint.
Elkészítése:
A gyömbért mossuk meg alaposan, és a héjával együtt reszeljük le! Közben forraljuk fel a vizet, majd forrázzuk le vele a reszelt gyömbért, és hagyjuk langyosra hűlni! Főzni nem célszerű, ugyanis ebben az esetben az illóolajok a nagy hő miatt hamarabb elpárolognak belőle. Ha kihűlt, ízlés szerint adjunk hozzá frissen facsart citromlevet, és édesítsük tetszés szerint! Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is, télen érdemes inkább a forró változatot alkalmazni, míg nyáron remek frissítőként szolgálhat egy finom jeges gyömbértea.
Tipp: a gyömbérteába tehetünk szegfűszeget, fahéjat, illetve kurkumát is, melyek egymással kombinálva felerősítik a gyógyhatásukat.
Kiemelt kép: Canva