Ha az erősségről van szó, a paprikák a kanyarban sincsenek

Ha az erősségről van szó, a paprikák a kanyarban sincsenek
Ha az erősségről van szó, a paprikák a kanyarban sincsenek

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor az étel olyan erős lett, hogy úgy érezzük, meggyullad a nyelvünk. Van azonban valami, ami jóval túlmutat a paprikákon, ha a csípősségről van szó.

Csípős és csípős között is van különbség. Ennek mérésére találták ki a Scoville-skálát, melynek segítségével össze tudjuk hasonlítani a különböző növényeket.

Napjainkban a legcsípősebb paprikafaj a Caroline Reaper, melynek erőssége a Scoville-skálán meghaladja a kétmilliót. Ez az a szint, amitől az erős paprikák legelvetemültebb szerelmeseinek is lángra lobban a szája.

Caroline Reaper
Fotó: Canva

Aki még ennél is tovább akar menni, az a különböző tisztaságú kapszaicinkivonatokkal incselkedhet. A tiszta kapszaicin tizenhat millió Scoville-egység is lehet. Erről mondják, akik kóstolták, hogy amikor a nyelvre kerül, olyan érzés, mintha a napot nyalták volna meg.

Van viszont valami, ami még a tiszta kapszaicint is simán letaszítja a trónról. Ez pedig a világ legerősebb növénye, amely meglepő módon egy kutyatejféle, az Euphorbia Resinifera, illetve ennek hatóanyaga.

Euphorbia resinifera
Fotó: Canva

Az Euphorbia Resinifera Marokkóban és Nigéria északi részén őshonos. Formája jellegzetességét négyszögletű törzse, valamint apró sárga virágai adják. A tüskéivel, melyek a sarkain nőnek, érdemes vigyázni. Sok helyen közkedvelt kerti egzotikumként tartják.

Ez a növény első ránézésre elég ártalmatlannak tűnhet, hisz pont olyan, mint bármely díszkaktusz. Mégis olyan erős, hogy az erőssége a Scoville-skálán elérheti a tizenhatmilliárdot is. A kaktusz hatóanyaga egy bizonyos resiniferatoxin nevű vegyület (röviden RTX), amely vegyület a kapszaicin ultrapotens analógja. Az Euphorbia Resinifera tehát hatóanyagát tekintve némileg eltér a paprikától, fogyasztása már viszonylag kis mennyiségben is halálos lehet.
Ezért nem érdemes kísérletezgetni vele.

Érdekesség, hogy a resiniferatoxint a gyógyászatban is tesztelik, méghozzá a fájdalomcsillapítás területén.

search icon