Ha nem vigyázunk, a napelemek is szennyezni fogják a bolygót

Ha nem vigyázunk, a napelemek is szennyezni fogják a bolygót
Ha nem vigyázunk, a napelemek is szennyezni fogják a bolygót

A napelemek egyre több háztartás és gazdaság számára válnak elérhetővé világszerte, azonban a napenergia továbbra is csak a globális villamosenergia-mix 3 százalékát teszi ki. A megújuló energiaforrás kapcsán komoly gondot okoz, hogy az elhasznált paneleket nem hasznosítják újra kellő mennyiségben.

A hulladéklerakók napjainkban még könnyű és olcsó megoldást jelentenek, mivel az újrahasznosított, napelemekhez használt anyagok eladásából származó összegek nem kompenzálják a szállítási és újrahasznosítási költségeket.

Napjainkban mindössze 0,08 százalékát hasznosítják újra az élettartamukat kitöltött paneleknek.

2040-re azonban mind az elhasznált mennyiség, mind pedig az újrahasznosítás nőni fog egy elemzés szerint. A napenergia igazán a 2000-es években kezdett el terjedni, és a nagyjából 25 éves élettartam lejártával – a kiselejtezett napelemek első nagy hulláma még csak most jön.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a régi panelekből egyre könnyebb lesz értékes anyagokat kinyerni, így az újrahasznosítás pénzügyileg is kedvezőbbé válhat. Japánban például egy vállalat már rendelkezik olyan napelem-szétszerelő géppel, amely egymagában képes a napelemek hasznos elemeinek szétválogatására.

(Forrás: 24.hu Kép: pexels.com)

search icon