Hamarosan elektromos autókkal kézbesítik a leveleket Amerikában
Hamarosan elektromos autókkal kézbesítik a leveleket Amerikában

Az amerikai postaszolgálat, a USPS kedden bejelentette, hogy 2022 és 2028 között legalább 66 ezer szolgálati járművet szerez be, és 2026 után már az összes jármű elektromos lesz. A posta összesen mintegy 9,6 milliárd dollárt fektet abba, hogy lehozza flottáját a fosszilis üzemanyagokról, és fejlessze az elektromos töltőállomások infrastruktúráját.

Az Egyesült Államokban 2020-ban a klímaváltozás egyik legerősebb motorja a közlekedés volt, a szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 27 százalékáért tehető felelőssé. Ehhez pedig érdemes hozzátenni, hogy az amerikai szövetségi kormányzat a világ legnagyobb, mintegy 650 ezer járműből álló flottáját üzemelteti, amelynek mintegy harmada felett a posta rendelkezik.

Az amerikai elnök nemrég azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy 2035 után az összes újonnan beszerzett szövetségi járműnek elektromosnak kell lennie, míg ennek a kitételnek a könnyűgépjárművek, vagyis a 3,5 tonnát nem meghaladó járművek, személyautók, furgonok és hasonlók esetén már 2027-ig meg kell felelni.

Az amerikai posta levélszállító teherautói közül rengeteg már közel 30 éves, bár az amerikai postát így is nehéz volt meggyőzni a cseréről

– írja cikkében a Qubit.

A helyi postának csak számos bírálat után, külön elnöki felszólításra sikerült elhatároznia magát a beszerzésre, az után, hogy 16 állam beperelte a postaszolgáltatót.

Ezek az elektromos járművek számos előnnyel járnak. Legalább felére csökkentik a járművek élettartama idején kibocsátott káros anyagokat, egész élettartamukat tekintve sok esetben olcsóbbak robbanómotoros társaiknál, és a karbantartásuk is könnyebb.

Bár a hosszú utakat megtevő teherautók esetén a töltés okozhatna problémákat, a postai kézbesítés az elektromos járművek tökéletes alkalmazási lehetőségét kínálja, hiszen ezek a teherautók mindig ugyanabba a központi elosztóba térnek vissza, ahol egyszerűen feltölthetők.

A Futurism.com egyik cikkében megjegyezte, hogy valószínűleg a postások is örülnek majd az új járműveknek, mivel az új kézbesítő járműveket, például a katonai járműveiről ismert amerikai cég, az Oshkosh új generációs postai kiszállító járművét már klímával és légzsákokkal is felszerelték, míg az eddig használt autókból ezek még többnyire hiányoztak.

(Forrás: qubit.hu)

search icon