Hamarosan hiánypótló “zöld” befektetési lehetőség érkezik a magyar tőzsdére
Hamarosan hiánypótló “zöld” befektetési lehetőség érkezik a magyar tőzsdére

Rövid időn belül új vállalat részvényei jelenhetnek meg a magyar tőzsdén, a naperőművek akvizíciójával és üzemeltetésével foglalkozó NAP Zrt. papírjait már regisztrálták a BÉT-en, így néhány héten belül elindulhat a kereskedés a részvényekkel. Vadas Lászlóval, a NAP Zrt. vezérigazgatójával és Nagy Péter Gáborral, a Budapesti Értéktőzsde egyik vezetőjével beszélgetett ennek apropóján a portfolio.hu online gazdasági magazin.

Magánszemélyként melyik a jobb befektetés? NAP-részvényt venni, vagy napelemet telepíteni a ház tetejére? – tette fel a kérdést az újságíró. Többek között ezt válaszolta a cég vezetője:

“Jó dolognak tartom, hogy egyre több háztartási mini erőmű jelenik meg a tetőkön, iparági statisztikák szerint számuk idén átlépi a százezret. Tavaly év végén 88 ezer működött, azóta biztosan megépült a hiányzó 12 ezer. Én azt is, és a NAP részvényt is jó befektetésnek tartom, még ha a kettő mögött eltérő motivációt vélek is felfedezni. Nyilván érdemes a háztetőkre napelemeket tenni, ez esetben egy átlagos családi házat alapul véve néhány millió forintos befektetésről van szó, ami várhatóan 8-10 év alatt megtérül, ráadásul különféle támogatásokat is igénybe lehet rá venni.”

Arra a kérdésre, hogy a társaság terveiben szerepel-e a nemzetközi terjeszkedés, Vadas László így felelt:

Igen, de először itthon kell bizonyítanunk a befektetői körnek és magunknak is. Ráadásul úgy látjuk, hogy a magyar piac nemzetközi összevetésben nagyon attraktív. Magyarország ideálisak helyszín a naperőműveknek, mert északabbra kevesebbet süt a nap, délebbre pedig nagyon meleg van, ami nem tesz jót a napelemek hatékonyságának. Az indulásnál igyekszünk a kockázatokat minimalizálni, így figyelembe kell vennünk, hogy ha egy másik országban, másik szabályozói rendszerben vásárolnánk naperőműveket, akkor az az ottani jogi környezet teljes ismeretét kívánná.

Mit érdemes tudni a NAP Zrt.-ről?

A NAP Zrt.-t 2020-ban azzal a céllal jött létre, hogy a befektetők széles köre számára elérhető legyen egy kizárólag zöld energiát termelő cég mint befektetési célpont. Ennek megfelelően tisztán naperőművi energiatermeléssel foglalkozó cég épül, egyelőre magyarországi fókusszal.

(Forrás: portfolio.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon