Hat év alatt megtérülne, ha az egész világ 100 százalékban megújuló energiára térne át

Hat év alatt megtérülne, ha az egész világ 100 százalékban megújuló energiára térne át
Hat év alatt megtérülne, ha az egész világ 100 százalékban megújuló energiára térne át

Az energia- és üzemanyagköltségek minden eddiginél magasabbak, a világ költséghatékony megoldásokat keres az olaj- és gázszükségletről való elmozdulásra.

Meglepő eredményre jutott a Stanford Egyetem új tanulmánya, amelyben a kutatók azt vizsgálták, hogy az egész világ 100 százalékban megújuló energiaforrásokban való átállása mennyi befektetést igényelne, és az mikor térülhetnek meg. A vizsgálat során 145 ország adatait hasonlították össze.

A tanulmány szerint az árak azonnal csökkennének, és a 100 százalékban megújuló energiára való áttérés összes kezdeti költsége mindössze hat év alatt megtérülne. A kutatás legérdekesebb számítása, hogy globálisan a teljes átállás 56,4 százalékkal csökkentené a végfelhasználói árakat, 62,7 százalékkal a magánfelhasználók éves energiaköltségeit (évi 17 800 milliárd dollárról 6600 milliárd dollárra).

A kutatást vezető professzor szerint nincs szükség ehhez semmilyen csodatechnológiára, csak a jelenlegi megoldásokat kellene használni. Állítása és kutatási eredményei szerint elég tiszta, megújuló forrásokból villamos energiát termelni; az ilyen villamos energiából hőt, hideget és hidrogént előállítani.

A kutatócsoport az értékelés elkészítéséhez megvizsgálta a szárazföldi és tengeri szélenergiát, a napenergiát, a naphő-hasznosításának lehetőségeit, a geotermikus villamos energiatermelést, a vízenergiát, valamint a kis mennyiségű árapály- és hullámerőmű rendszereket.

Jacobson professzor és csapata azt javasolja, hogy a világ 2035-ig, de legkésőbb 2050-ig mindenképpen álljon át 100 százalékban megújuló energiára.

(Forrás: napi.hu Kép: unsplash.com – Thomas Reaubourg)

search icon