Hideg tengervíz fűtheti a finn otthonokat
Hideg tengervíz fűtheti a finn otthonokat

A fosszilis tüzelőanyagokról való átállás érdekében a finn főváros egy igen bőséges erőforrást kíván megcsapolni: a Balti-tenger mélyéről származó jeges vizet.

A város energetikai vállalata, a Helen Oy a spanyol Acciona SA építőipari vállalattal és a helyi YIT Oyj infrastrukturális vállalattal együttműködve egy alagutat épít a tengerfenék mélyéről a 2 Celsius fokos víz kitermelésére. A hőcserélők mintegy 1,5 fokos hőt vonnak majd el a tengervízből, amelyet később egy másik, kilenc kilométeres alagúton keresztül visszaengednek a tengerbe. Az összegyűjtött energiát ezután hőszivattyús eljárással finomítják, hogy 80-95 Celsius-fokos hőmérsékletet érjenek el. A rendszer elegendő hőt tudna termelni a finn főváros akár 40%-ának ellátásához. Nyáron a hőszivattyúk a hideg tengervízből származó energia kinyerésére is használhatók a város egész területére kiterjedő távhűtés biztosítására.

A helsinki otthonok többségében távfűtés van, ami nagy mértékben támaszkodik a szénre és a földgázra, 2021-ben a város távhőtermelésének több mint 75%-át fosszilis tüzelőanyagok adták. A tengervizes projekt kulcsfontosságú lépés lesz a közműszolgáltató megújuló energiára való átállásában ahhoz, hogy Helsinki 2030-ra elérje a szén-dioxid-semlegesség elérésére kitűzött célját – ami kihívást jelent egy nagy fűtési igényű, hideg éghajlatú város számára. A Helen nukleáris és megújuló energiát használ majd a rendszer hőszivattyúi számára szükséges villamos energia előállításához, a vállalat már most is hasznosítja az adatközpontok és egy korcsolyapálya hulladékhőjét további hőforrásként.

A 400 millió eurós beruházás jelenleg a két évre tervezett fejlesztési szakaszban van, az infrastruktúra kiépítése további öt évet vesz igénybe.

(Forrás: Bloomberg)

search icon