Hidrogénmeghajtású repülők koncepcióit mutatta be az Airbus
Hidrogénmeghajtású repülők koncepcióit mutatta be az Airbus

Az Airbus három vizuális koncepciót mutatott be zéróemissziós, hidrogénnel hajtott repülőgépekről.

A gyártó nem először mutat be zéróemissziós törekvéseket támogató terveket, aminek újabb aktualitást ad az is, hogy több európai kormány is a COVID utáni helyreállítási terveiben a tisztább technológiák érvényesülését pártolja. Az Airbus szeretné 2035-ig üzembe helyezni első szén-dioxid-kibocsátástól mentes kereskedelmi repülőgépét – ezt a célt a motorgyártók, mint például a Safran, ambiciózusnak minősítették.

A „ZEROe” kezdeményezés keretében két hagyományos kinézetű repülőgép koncepcióját mutatták be, illetve egy, a repülőgéptörzs alakját is radikálisan átalakító, futurisztikusabb modellét.  Meghajtás tekintetében is vannak eltérések: a modellek közül van, ami sugárhajtóműveket használna, és van, amelyik propellereket. Az utóbbihoz is újító szemlélettel nyúltak, ezek a gépek hat darab, nyolc lapátú propeller-„pod”-ot használnának a repülőgépszárnyak alá szerelve.

A “pod”-konfiguráció (forrás: airbus.com)

„A pod-konfiguráció lényegében egy elosztott üzemanyagcellás meghajtórendszer, amely a szárny mentén elrendezett hat meghajtón keresztül tolja a repülőgépet” – fejti ki Matthieu Thomas, a ZEROe vezető mérnöke. “A hidrogén üzemanyagcellák tervezési szempontjai nagyon eltérőek, ezért tudtuk, hogy egyedülálló megközelítést kell kidolgoznunk.”

A kihívások közé tartozik a folyékony hidrogén biztonságos tárolásának módja repülés közben, nagyon hideg hőmérsékleten.

Míg a hidrogénről, mint lehetséges üzemanyagról az 1970-es évek óta beszélnek, széleskörű felhasználása továbbra is túl drága, a támogatói szerint az infrastrukturális beruházások és a növekvő kereslet azonban már csökkentette, és tovább is fogja csökkenteni a költségeit.

A legtöbb ma használt hidrogént földgázból nyerik ki, ami szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Az Airbus szerint azonban a repüléshez használt hidrogént megújuló energiákból állítanák elő, és elektrolízissel vízből nyernék ki. Ez szén-dioxid-mentes folyamat, ha megújuló villamos energia felhasználásával teszik, de ennek még jelenleg túl magasak a költségei.

(World Economic Forum, Airbus)

search icon