Hidrogéntároló anyagok előállítása ipari hulladékból
Hidrogéntároló anyagok előállítása ipari hulladékból

A Helmholtz-Zentrum Hereon Hidrogéntechnológiai Intézet kutatói kimutatták, hogy kevésbé tiszta ipari fémhulladékokból is előállíthatók kiváló minőségű hidrogéntároló anyagok. Ezek az eredmények először teszik lehetővé, hogy a körforgásos gazdaság stratégiáját alkalmazzuk a fémhidridek előállítására. Ennek eredményeként előállításuk sokkal környezetbarátabbá válik.

A körforgásos gazdasági megközelítések felhasználása a hidrogéntároló anyagok előállítása során lehetővé teszi, hogy fenntarthatóbb módon kezeljük a modern kor társadalmunk előtt álló energetikai kihívásait – mondja Dr. Claudio Pistidda, a Hereon Hidrogéntechnológiai Intézet tudósa.

Évente több millió tonna fémhulladék keletkezik. Ezen anyagok újrahasznosítása kulcsfontosságú, hiszen a fém iránti egyre növekvő kereslet számos ország gazdasági növekedésére nézve veszélyt jelent. Bár az iparban használt fémötvözetek többségére már léteznek sikeres újrahasznosítási módszerek, még mindig jelentős mennyiségük vész el.

A fémhidridek előállítása nem újrahasznosítható anyagokból nagy mennyiségű ipari hulladékot tudna felfogni, ahogyan azt a Hereon tudósai kimutatták.

A teljes cikk itt érhető el.

Forrás: phys.org

search icon