Hogy képzeljünk el egy szivacsvárost?
Hogy képzeljünk el egy szivacsvárost?

Kínában egyre több helyen próbálkoznak egy, a hagyományos vízgazdálkodási felfogáshoz képest forradalminak nevezhető módszerrel, az úgynevezett szivacsvárosok létrehozásával.

Kína északi részét, ahol a gazdasági fejlődés nagy része összpontosul, egyre többször érinti vízhiány, de a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárási események mind gyakrabban áradásokat is előidéznek. Mindezt súlyosbítja, hogy a környezetszennyezés miatt a meglévő vizek is sokszor használhatatlanok.

A kialakulóban lévő vízválságot egy forradalmi megoldással próbálják megoldani. Ahogy az euronews írja, a „szivacsváros” olyan természetalapú megoldás, amely a tájat használja fel arra, hogy a vizet a forrásánál visszatartsa, lelassítsa az áramlását és a folyamat során tisztítsa azt.

A városokban próbálják az esővizet összegyűjteni, ahelyett hogy hagynák elfolyni, több fát ültetnek, és például az épületek tetejét fűvel borítják, hogy az több vizet nyeljen el. A koncepció, mely persze ennél jóval komplexebb, Kongjian Yu ökológiai várostervező és tájépítész által lett megálmodva.

A szivacsvárosokat a földművelés és a vízgazdálkodás ősi bölcsessége ihlette, amelyek egyszerű eszközöket használnak arra, hogy a globális felszínt hatalmas léptékben, fenntartható módon alakítsák át.

–mondja Yu

Az eddigi legjelentősebb projekt, a Harbin városában található 34 hektáros Qunli csapadékvíz-park, ahol egy kikapcsolódásra is alkalmas gyönyörű zöld szigetet teremtettek, mely egyben összegyűjti, tisztítja és tárolja a csapadékvizet, miközben élőhelyet teremt.

A globális éghajlatváltozással és a pusztító ipari technológiákkal szembenézve minden eddiginél jobban át kell gondolnunk, hogyan építjük városainkat, hogyan bánunk a vízzel és a természettel, sőt, még azt is, hogyan határozzuk meg a civilizációt.

–tette hozzá az ökológiai várostervező

A kínai kormány a harbini projekt mintájára 16 másik várost jelölt ki, ahol kisérletezni tudnak az innovatív vízgazdálkodási stratégia megvalósításával. A koncepció népszerűségét mutatja, hogy a kínai városok többsége tervezi vízproblémáit a szivacsváros módszerével megoldani.

search icon