Az ENSZ a szélsőséges időjárásról tanácskozott
Az ENSZ a szélsőséges időjárásról tanácskozott

A szélsőséges időjárási viszonyokról, így a kínai és a németországi áradások kerültek központba a mai ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete tanácskozásán. A felszólalók az elmúlt napok tragédiáit felidézve felszólították a nemzetközi közösséget, hogy az események tükrében haladéktalanul és egységesen lépjen fel a klímaváltozás ellen.

A testület augusztus 9-én teszi közzé a klímaváltozásról szóló hatodik jelentését. Höszung Li, a dél-koreai elnök elmondta, hogy a jelentésben várhatóan a többi között a szélsőséges időjárási jelenségek és a klímaváltozás kapcsolatának jobb megértésével, valamint a regionális éghajlatváltozási előrejelzésekkel is foglalkoznak majd. A dokumentum tartalma mindazonáltal továbbra is szigorúan bizalmas, tekintettel arra, hogy a kormányzati tisztségviselők még a  jövő hét végéig az utóbbi három évben beérkezett tudományos munkák kiértékelésén végzik és jóvá kell hagyniuk azok közzétételét a zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon.

A jelentés fontos kiindulópontot szolgáltat majd az ENSZ novemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő klímakonferenciájához

mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára.

Taalas azt is hozzátette, hogy még nagyratörőbb célkitűzésekre van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemben annál, amit az országok eddig tervbe vettek.

(MTI)

(fotó: pexels – Mathias P.R. Reding)

search icon