Hogyan (és miért) készíts hangtérképet a kertedről?
Hogyan (és miért) készíts hangtérképet a kertedről?

Kertünkre legtöbbször úgy gondolunk, mint színpompás virágok és csodás gyümölcsök forrására. Érzékszerveink közül döntően a látás, ízlelés és szaglás dominál a kertben, holott a hallásnak is óriási jelentősége van.

Azzal, hogy újszerű módon fedezzük fel a kertet, korábban nem tapasztalt élmények érhetnek bennünket. Bárhol lehet hangtérképezést végezni, de ha a saját kertünkben csináljuk, azzal elmélyíthetjük kapcsolatunkat a közvetlen környezetünket benépesítő élővilággal.

A hangtérképezés menete igazán egyszerű: üljünk ki a kertbe egy időre, és füleljünk, milyen hangokat, zörejeket, zajokat észlelünk. Egyes hangokat könnyűszerrel azonosíthatjuk, míg mások rejtélyesnek tűnnek. Bizonyos hangok huzamosabban ismétlődőek, mint a tücsökciripelés este, míg mások jönnek és mennek, mint amikor egy darázs repül át a fülünk közelében.

A hangtérképezés a pszichológusok szerint különösen a gyermekek számára fontos tevékenység, mert segít abban, hogy újszerűen használjuk az agyunkat. A különféle hangok azonosítása, csoportosítása, szűrése serkenti a kognitív fejlődést.

A gyerekek a hangok észlelése útján is kötődés alakíthatnak ki a természettel, sok-sok új ismeretet sajátíthatnak el az évszakokkal változó faunáról és az észlelésről.

A hangtérképezés mindenkinek hasznos lehet, mert lehetőséget ad arra, hogy rövid időre kikapcsolódjunk a napi mókuskerékből, a hétköznapi stresszből. Javítja az összpontosítóképességet, fokozza a tudatos jelenlét (mindfulness) élményét, amelyben részletesen érzékeljük a körülöttünk lévő világot, az abban zajló eseményeket.

Így kezdd el a hangtérképezést:

1. Hagyd bent a házban a telefonodat, vagy ha nem otthon vagy, akkor állítsd néma üzemmódra.

2. Keress egy helyet, ahol kényelmesen leülhetsz.

3. Állítsd be a telefonod időmérőjét 5-30 perc közötti tetszőleges időtartamra.

4. Hunyd be a szemed és kezd el figyelni a hallott hangokra.

5. Egy papírra érdemes felírni, mikor, honnan, milyen hangot hallottál, és hogy mi lehet a forrása.

6. Minden alkalommal, amikor észleled, hogy elkalandozott a figyelmed, szelíden tereld vissza magad a hangtérképezéshez.

7. Ha lejárt az idő, lélegezz nagyokat, és ezzel segíted a visszalépést a hétköznapi világodba.

8. Amennyiben csoportosan hangtérképeznél, utána feltétlenül szánjatok időt arra, hogy kielemezzétek a hallott hangokat.

9. Azért érdemes rajzolt hangtérképet készíteni, hogy ha egy hét vagy egy hónap múlva megint hangtérképeznél (a családdal, a gyerekekkel), akkor érdekes lesz majd összehasonlítani a két hanggyűjteményt.

(Forrás: 365.reblog.hu Kép: pexels.com)

search icon