Hőhullámok az óceánok mélyén
Hőhullámok az óceánok mélyén

A NOAA, vagyis a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal tudósai bizonyítékot találtak a tengeri hőhullámok létezésére, de úgy tűnik, hogy a most felfedezett, a tenger mély rétegeiben kialakuló változatok sokkal aggasztóbbak, mint azt korábban gondolták. Ezeket a mélytengeri hőhullámokat a felszínen ugyan nem lehet észlelni, de a tengeri élővilágra komoly veszélyt jelentenek.

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a tengeri hőhullámok jelensége katasztrofális hatással lehet mind a tengeri ökoszisztémákra, mind pedig az ezekre támaszkodó iparágakra nézve. Bár a globális felmelegedés legsúlyosabb áldozataira gondolva talán nem az óceánok jutnak eszünkbe, valójában az ember okozta szén-dioxid-kibocsátás által termelt többlethő mintegy 90 százalékát az óceánok nyelik el.

Ez a folyamat szinte észrevétlenül történik, egészen addig, amíg annak hatásai meg nem mutatkoznak

– mondta Dillon Amaya, a NOAA Fizikai Tudományos Laboratóriumának kutatója.

A tengerek rendkívül jó hőelnyelő képességgel rendelkeznek, ám emiatt gyorsabban is melegednek, mint a levegő. Az elmúlt évszázadban mintegy 1,5 °C-kal emelkedett ezeknek a vizeknek a hőmérséklete, miközben a tengeri hőhullámok az elmúlt évtizedben mintegy 50 százalékkal gyakoribbá váltak.

Az óceán fenekén megnövekedett hőmérsékletet számos ökológiai problémával hozták összefüggésbe. A jelenség számlájára írható többek között az invazív fajok elterjedése, illetve egyes őshonos populációk kihalása. Ugyanakkor ezek a hőhullámok a globális felmelegedést is felgyorsíthatják.

(Forrás: iflscience.com)

search icon