Hurrikán erősségű viharokat hoz a klímaváltozás Európába
Hurrikán erősségű viharokat hoz a klímaváltozás Európába

A meteorológusok szerint egyre több extratrópusi ciklon alakul majd ki a következő időszakban, melyek mifelénk szokatlan erővel csaphatnak le Európa országaira.

Nyugat-Európát akár 150-170 kilométer/órás széllel ostromolhatják egy közepes hurrikán erejével érkező ciklonok, melyen akár gyengülve, de még mindig orkán erejű széllökésekkel hazánkig is eljuthatnak.

A jelenség az Atlanti-óceán északi részén a szeptembertől májusig tartó időszakban bármikor bekövetkezhet. A extratrópusi viharok a térítők közelében keletkeznek, akkor, ha a déli meleg és az északi hideg levegő közti hőmérséklet-különbség szélsőségesen nagy.

Ez pedig egyre gyakrabban tud előfordulni az atlanti áramlási rendszer, azon belül is a Skandináviáig futó Észak-atlanti-áramlás gyengülésével, mely miatt a sarkvidéki hideg jóval gyakrabban tud dél felé törni.

A 24.hu-nak nyilatkozó meteorológus szerint attól függően, hogy a ciklonok merrefelé veszik az irányt, óriási hóviharokat zúdítanak az Észak-Amerikára, vagy egy hurrikán erejével csaphatnak le Nyugat-Európára és akár hazánkig is eljuthatnak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(24.hu)

search icon