A böjt során érzett sóvárgás könnyen átcsaphat túlzásba vitt húsvéti lakomázásba. A legtöbb családban nagy hangsúlyt fektetnek ebben az időszakban arra, hogy minél többféle és lehetőleg ipari mennyiségű étel kerüljön az asztalra, amit aztán a rokonság képtelen az utolsó morzsáig bepuszilni. Szinte minden háztartásban felhalmozódik ilyenkor egy jókora adag maradék, szikkadásnak indult kalács, atomjaira hullott főtt sonka, egy kis főtt vagy kaszinótojás, és néhány hektoliter aranyló húsleves.
Ahogy még tavaly karácsony után írtunk erről, A Nébih kutatása szerint éves szinten Magyarországon 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik, ez fejenként több mint 60 kg. Ennek jó része ételkészítés közben, illetve a vendéglátóiparban keletkezik, de ezt leszámítva is 500 000 tonna élelmiszer-hulladékot dobnak ki a háztartások. Ez 1 év alatt nem kevesebb, mint 100 milliárd forint. Ha osztunk-szorzunk, akkor hamar kijön, hogy egy átlagos családban 50 000 forintnyi élelem landol a kukában. És ennek 40%-a készételek maradéka. Ez igencsak megnöveli az ökológiai lábnyomunkat.
De mit is tegyünk, ha nem akarjuk a nagy gonddal elkészített ételek maradékát a kukába száműzni?
- Maradék húsvéti sonka
Az ünnepi asztal fő attrakciójának számító füstölt, főtt sonka maradékából szerencsére rengetegféle finomság készíthető. A húsvéti sonka legegyszerűbb újragondolása, ha tésztabundába bújtatjuk, vagy pitetöltelékhez használjuk fel, de akár egy adag kifőtt tésztához is egyszerűen készíthetünk belőle szószt, például egy kis tejszínnel, újhagymával, gombával, cukkinivel és zöldfűszerekkel megbolondítva.
De íme, néhány látványosabb változat a maradék húsvéti sonka felhasználására:
Sonkás-sajtos koszorú
Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához: 180 ml tej, 1 csapott teáskanál kristálycukor, 15 g friss vagy fél csomag szárított élesztő
250 g finomliszt vagy reform sütőliszt
0,5 teáskanál só
2 ek olaj
A töltelékhez:
100 g sonka
2 csapott evőkanál tejföllel kikevert torma
100 g reszelt sajt
A lekenéshez:
1 db tojás (apró, „S”-es méretű)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, cukros tejben.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt.
Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 40×25 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Az egyik hosszabbik oldalánál kb. 1,5 centinként bevagdossuk kb. 10 cm hosszan.
A szabadon maradt felületet ízlés szerint bekenjük tejfölös tormával.
Megszórjuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajttal.
A tészta két oldalát picit behajtjuk, majd feltekerjük. Óvatosan koszorút formázunk a feltekert hengerből, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meleg helyen újabb 30 percet pihentetjük.
Lekenjük tojással, majd előmelegített 175–180 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Instagram/norci_fitmom
Sonkás-brokkolis quiche
Hozzávalók:
2 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
egy jó csipet só
12 dkg túró
5 ek tej
5 ek olaj
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Töltelék:
50 dkg brokkoli
egy csipet só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
16 dkg sonka
1db póréhagyma
3 db tojás
2 dl tejszín
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, megtisztítjuk. Forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval egy tálba szitáljuk. Simára keverjük a túrót a tejjel és az olajjal, majd összedolgozzuk a liszttel. A tésztát kör alakúra nyújtjuk.
Kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk egy kerek tűzálló tálat. Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy legyen pereme. A tálba nyomkodjuk, és megszurkáljuk az alját villával. A felcsíkozott sonkát, a felkarikázott pórét és a brokkolit rátesszük.
A tejszínt összekeverjük a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a reszelt sajt felét, majd ráöntjük a zöldséges tésztára. A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
Forrás: mindmegette.hu
- Maradék kalács
A húsvéti családi összejövetelekre készülve a lelkiismeretes háziasszonyok, akik nem a pékségben vagy a boltban szerzik be, lelkesen vágnak bele a klasszikus foszlós húsvéti fonott kalács elkészítésébe. A nagy műgonddal dagasztott, kelesztett, nyújtott, fonogatott ünnepi sütemény jobb sorsra érdemes annál, minthogy húsvét után megszikkadva a kukában landoljon. Mit is készíthetünk belőle? A megmaradt kalácsból számos klasszikus finomság készíthető, mint például kalácspuding, mákos vagy diós guba, de akár még máglyarakás is. Remek alapanyag lehet a manapság népszerű cake-pop, azaz a sütinyalóka készítéséhez is, amibe ráadásul még a gyerekeket is bevonhatjuk. Ezeken kívül a megmaradt szikkadt kalács ledarálva akár sajttorta alapjaként is felhasználható.
30 perces kalácspuding
Hozzávalók:
1 kg szikkadt kalács
4 db tojás
4 dl tej
1 dl tejszín
3 ek cukor
10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, szilva, vörös áfonya, sárgabarack stb.)
10 dkg olajos mag (dió, mogyoró, mandula, kesudió stb.)
1 rúd vanília
10 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajból elveszünk egy evőkanálnyit, és kikenünk vele egy tűzálló tálat.
A kalácsot ujjnyi szeletekre vágjuk, és elrendezzük a tálban. Megszórjuk a felaprított aszalt gyümölccsel. A tojásokat a cukorral habosra verjük, és hozzáadjuk a tejet, tejszínt, illetve a felolvasztott, de nem forró vajat. A vaníliarudat kettévágjuk, és kikaparjuk a magjait a tejes keverékbe. Az egésszel meglocsoljuk a kalácsokat, végül megszórjuk a magokkal.
A forró sütőben körülbelül fél óra alatt sütjük meg, míg éppen meg nem szilárdul.
Forrás: sobors.hu
Cake-pop, azaz sütinyalóka kalácsból
Hozzávalók:
nagyjából 0,5 kg maradék, morzsolható állagú kalács
2-3 evőkanál lekvár (sárgabarack, szilva, eper vagy bármilyen lekvár ízlés szerint)
200 g olvasztott csokoládé
15-20 db hurkapálca
a szóráshoz kókuszreszelék, darált dió, mogyoró vagy színes díszítőcukorka
Elkészítés:
Szó szerint gyerekjáték: lemorzsoljuk a kalácsot, és összekeverjük a lekvárral. Ha a lekvár ellenére túl száraz lenne a massza, adhatunk hozzá egy kis olvasztott vajat is. Ezután jöhet a gyurmázás: kb. 3,5 cm átmérőjű golyókat formálunk, ráhúzzuk a hurkapálcákra, majd olvasztott csokiba mártjuk, végül megszórjuk valami látványos, finom kis extrával. A kész nyalókákat sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és fogyasztás előtt legalább egy óráig hűtjük.
Rengeteg módon variálható ez a recept, és óriási móka a gyerekekkel együtt konyhaművészkedni, hiszen a kicsiknek igazi sikerélményt jelentenek a saját készítésű sütinyalókák.
- Maradék főtt tojás
Sajnos már elmúlni látszanak azok az idők, amikor a gyerekek még módfelett örültek, ha egy szépen kicifrázott, festett tojást kaptak a locsolásért cserébe. Mostanában a német nevű csokis változat, és úgy általában mindenféle csokis honorárium nagyobb népszerűségnek örvend a locsolkodó lurkók körében. Ilyen körülmények között könnyen lehet, hogy a nyakunkon maradnak a dekoratív tojásaink, de ne várjuk meg, amíg megbüdösödnek, és ki kell dobni őket. Mit is lehet készíteni belőlük?
Tojáskrém
Ez az egyik legegyszerűbb felhasználási módja a maradék főtt tojásoknak. Nincs más dolgunk, mint a tojásokat egy sajtreszelőn lereszelni, sóval, borssal ízesíteni, majd mustárral, majonézzel ízesített tejföllel és apróra vágott hagymával (lila, póré- és újhagyma is lehet) elkeverni. A kész tojáskrém kenyérre, pufirizsre, sőt, akár sós kekszre is kenhető, de remekül kiegészítheti a maradék főtt sonkánkat is egy reggeli vagy a gyereknek uzsonnára csomagolt szendvicsben.
Maradékmentő tojásos batyu
Hozzávalók:
1 csomag kész leveles tészta
1 tojás sárgája
szezámmag a szóráshoz
2 db főtt tojás
15 dkg főtt sonka
1 fej lila hagyma
20 dkg kaliforniai paprika
20 dkg füstölt sajt
3 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
A töltelék hozzávalóit apróra felkockázzuk, olívaolajon lepirítjuk (kivéve a sajtot és a tojást), sózzuk, borsozzuk.
Miután picit kihűlt, a petrezselyemmel, a reszelt sajttal és a főtt tojásokkal is jól összekeverjük.
A leveles tésztát 8 egyenlő négyzetre osztjuk és felvágjuk. Minden tésztára ráhelyezünk egy nagyobb evőkanál tölteléket.
A tészta széleit megkenjük vízzel, ellentétesen behajtjuk, és a sarkait jól összecsípjük. Hústűvel megszurkáljuk.
Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben negyed óra alatt megsütjük.
Forrás: nosalty.hu
- Maradék húsleves
Habár a klasszikus tyúkhúsleves elsősorban a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan nyitányaként ismert, tapasztalatom szerint a magyar háztartások zömében ünnepi alkalmakkor sem maradhat el ez a lélekmelengető fogás. Minél nagyobb a család, annál nagyobb mennyiségben készítjük el mindenki kedvenc levesét, de mivel mindenki tartalékol a többi fogásra, ezért szinte soha sem fordul elő, hogy mind el is fogyjon.
Mit tegyünk hát a maradék húslevessel? A legegyszerűbb persze a leszűrt húslét lefagyasztani, így később felhasználhatjuk tésztaszószok, húsok készítéséhez. Az el nem fogyasztott zöldségeket pedig pürésítve krémlevest készíthetünk, de köretként is felhasználhatjuk a másnapi sült húsok mellé. Az, aki szereti a kocsonyát, és extra kollagénbevitelre is vágyik, egy kis csonttal, bőrrel, zöldségekkel és fűszerekkel felturbózva így adhat új életet az ünnepi levesnek. Ha pedig valami igazán tartalmasat szeretnénk enni, készítsünk egy jó rizottót! Az én kedvencem a következő:
Csirkés-gombás rizottó
A klasszikus rizottó fűszeres, szaftos, és aki jót akar magának, az jó minőségű házi húslevessel készíti.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
1+1 ek olaj
fél kg csirkemellfilé
20 dkg csiperkegomba
1 jó nagy marék bébispenótlevél
20 dkg rizs
1 liter átszűrt húsleves
1 dl száraz fehérbor
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A húslevest felforraljuk, és kis lángon melegen tartjuk.
A csirkemellet kockákra vágjuk, és 1 evőkanál olajon fehéredésig pirítjuk.
Egy evőkanál olaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk a rizst és kissé átpirítjuk, majd nyakon öntjük a borral, és a bort elfőzzük róla.
A rizst folyamatosan felöntjük 1-2 merőkanálnyi forró húslevessel, átkeverjük, és lefedve, kis lángon pároljuk. Figyeljünk közben, hogy ne legyen rajta túl sok lé, de ne is égjen le!
Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a pirított csirkét, majd a gombát, a fűszereket, és újabb adag forró húslevesben fürdetve készre főzzük.
Amikor már majdnem kész, hozzáadhatjuk a marék spenótot, és amint kicsit összefonnyadt, mehet a rizottóba egy kis vaj, amitől még krémesebb és finomabb lesz az egész.
Reszelt sajttal (a legfinomabb hozzá az ementáli vagy a parmezán) meghintve, forrón tálaljuk.