A világ egyik kedvenc sonkája is veszélybe került a klímaválság miatt
A világ egyik kedvenc sonkája is veszélybe került a klímaválság miatt

A Spanyolországban nagyra becsült jamón ibérico bellotát, azaz az ibériai sonkát fenyegeti az éghajlati válság, mivel az emelkedő hőmérséklet és az alacsony csapadékmennyiség veszélyezteti a sertések étrendjének egyik kulcsfontosságú összetevőjét, a makkot.

Egy olyan országban, ahol legalább annyi sertés él, mint ember, sokféle sonka létezik, de egyiket sem tisztelik annyira, mint az ibériai sonkát, amelynek kilója több mint 100 eurót kóstál. Kizárólag fekete lábú sertésekből készül, amelyek életük utolsó hónapjában csak makkal táplálkoznak a Spanyolország nyugati és északnyugati részén található tölgyerdőkben.

A problémát az okozza, hogy a szokatlanul meleg és száraz nyár miatt a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. Ez, valamint a piaci árak csökkenése miatt a tavalyi évben 20%-kal csökkent az ibériai sonka termelése Extremadurában, amely egyike a négy a hivatalos „denominación de origen” minősítéssel rendelkező, azaz az eredetvédett sonka előállítására jogosult kis régiónak. A tavalyi év volt a legmelegebb, amit Spanyolországban valaha is feljegyeztek, és a harmadik legszárazabb. Az elmúlt 50 év során a csapadékmennyiség mintegy 35%-kal csökkent Extremadurában.

Ezek az erdők kocsányos tölgyekből állnak, amelyek a nedves éghajlaton őshonosak, így ezek reliktumok abból az időből, amikor az éghajlat itt más volt, mint most. A fák nehezen élik túl a mostani hosszú, forró és száraz nyarakat

– mondta Francisco Espárrago, a kiváló minőségű sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke.

Szerinte az idei év a tavaly nyári szárazság és a kevés csapadékkal járó tél után a legrosszabb lesz az elmúlt negyven évben. A szabályozás értelmében a sonkatermelők máshonnan is importálhatnak makkot, de Espárrago nem lelkesedik az ötletért.

A fő forrás Marokkó és Algéria, de aggódom, hogy a makk importja új betegségeket hozhat be, ahogyan az történt, amikor Egyiptomból importáltunk pálmafákat

– közölte az elnök.

A legfinomabb sonkát Spanyolország néhány legszegényebb régiójában állítják elő, és a helyi gazdaság létfontosságú eleme, amely több ezer munkahelyet biztosít Európa legnagyobb munkanélküliségi rátájával rendelkező területén.

(Forrás: The Guardian)

search icon