Így kĂ©szĂ­thetjĂŒk el egĂ©szsĂ©gesebben az Ă©teleinket!  
Így kĂ©szĂ­thetjĂŒk el egĂ©szsĂ©gesebben az Ă©teleinket!  

Az egĂ©szsĂ©ges fƑzĂ©si technikĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel a lehetƑ legkevesebb tĂĄpanyagvesztesĂ©ggel kĂ©szĂ­thetjĂŒk el kedvelt Ă©teleinket. Ezekkel a mĂłdszerekkel a kĂŒlönbözƑ fogĂĄsok tĂĄplĂĄlĂłak Ă©s zsĂ­rszegĂ©nyek maradnak. Mutatunk most nĂ©hĂĄny olyan praktikĂĄt, amelyeket Ă©rdemes alkalmazni mindenkinek, aki szeretne egĂ©szsĂ©ges Ă©trenden Ă©lni, finom Ă©s gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©teleket enni.  

Hogyan sĂŒssĂŒnk jobban?

A sĂŒtĂ©s az egyik leggyakrabban alkalmazott konyhai eljĂĄrĂĄs, amelyet egĂ©szsĂ©ges fƑzĂ©si technikĂĄk alkalmazĂĄsĂĄval szintĂ©n megreformĂĄlhatunk. SĂŒtĂ©snĂ©l mellƑzzĂŒk a finomĂ­tott napraforgĂłolaj hasznĂĄlatĂĄt, helyette vĂĄlasszunk inkĂĄbb egyszeresen vagy többszörösen telĂ­tett olajokat! A repceolaj erre az egyik legalkalmasabb növĂ©nyi zsiradĂ©k.  

A hĂșsokat inkĂĄbb grillezve vagy sĂŒtƑzacskĂłban kĂ©szĂ­tsĂŒk el! Ezekkel az eljĂĄrĂĄsokkal sok olajat megspĂłrolhatunk. A zöldsĂ©geket sem ajĂĄnlott bƑ olajban sĂŒtni, elegendƑ csupĂĄn vĂ©konyan ĂĄtkenni vagy ĂĄtlocsolni Ƒket, mielƑtt a sĂŒtƑbe kerĂŒlnek. 

Az egyik legkedveltebb köret a sĂŒlt burgonya. SĂŒtĂ©s közben azonban sok olajat szĂ­v magĂĄba, Ă­gy igen magas kalĂłria- Ă©s zsĂ­rtartalma van. EttƑl fĂŒggetlenĂŒl nem kell lemondanunk sokunk kedvelt finomsĂĄgĂĄrĂłl, de az egĂ©szsĂ©gĂŒnk megƑrzĂ©se Ă©rdekĂ©ben a sĂŒtĂ©si eljĂĄrĂĄson Ă©rdemes vĂĄltoztatnunk.  

A bƑ olajban sĂŒtött hasĂĄbburgonyĂĄnak igen magas a kalĂłria- Ă©s a zsĂ­rtartalma.

SĂŒlt burgonya mĂĄskĂ©pp  

A sĂŒtƑben kĂ©szĂ­tett burgonyĂĄt legalĂĄbb egy ĂłrĂĄn keresztĂŒl hideg vĂ­zben kell ĂĄztatnunk ahhoz, hogy a benne lĂ©vƑ kemĂ©nyĂ­tƑtƑl megszabaduljunk. MinĂ©l kevesebb kemĂ©nyĂ­tƑ marad a burgonyĂĄban, annĂĄl ropogĂłsabb lesz. A sĂŒtƑben kĂ©szĂ­tett burgonya esetĂ©ben sem kell teljesen mellƑzni az olajat. Locsoljuk meg egy kevĂ©s olĂ­va- vagy repceolajjal, majd rĂĄzzuk össze, hogy mindenĂŒtt egyenletesen befedje! EttƑl Ă­zletesebb lesz a burgonya, nem szĂĄrad ki, de mĂ©gis ropogĂłs marad kĂ­vĂŒl. 

A sĂŒtƑben, kevĂ©s olajjal kĂ©szĂ­tett sĂŒlt burgonya Ă­zletes Ă©s ropogĂłs köret lehet hĂșsok Ă©s zöldsĂ©gek mellĂ©.

ForralĂĄs  

Ha a forralĂĄs sorĂĄn kevesebb vizet hasznĂĄlunk, ezzel csökkenthetjĂŒk a vitamin- Ă©s a tĂĄpanyagvesztesĂ©get. A megmaradt fƑzƑvizet sem Ă©rdemes a csapba önteni, hiszen levesekhez, rakott Ă©telekhez Ă©s mĂĄrtĂĄsokhoz mĂ©g kivĂĄlĂłan felhasznĂĄlhatĂł. A vitamintartalom növelĂ©se Ă©s a vĂĄltozatos Ă­zek elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben hasznĂĄljunk kĂŒlönbözƑ fƱszereket a fƑzĂ©s sorĂĄn.  

Adjunk a vĂ­zhez annyi sĂłt, hogy a vĂ­z olyan legyen, mint a nyĂĄri tenger! Amikor egy kicsit erƑsebben fƱszerezzĂŒk a vizet, amelyben fƑzĂŒnk, a zöldsĂ©gek ĂĄsvĂĄnyi anyagokban gazdagabbak lesznek. A sĂł a vĂ­zben feloldĂłdik, Ă©s könnyebben felszĂ­vĂłdik. Ilyenkor belĂŒlrƑl kifelĂ© törtĂ©nik a fƱszerezĂ©s, Ă­gy a zöldsĂ©gek tovĂĄbbra is Ă©lĂ©nk szĂ­nƱek maradnak, gyorsabban elkĂ©szĂŒlnek, Ă©s kevesebb tĂĄpanyagot veszĂ­tenek. 

ForrĂĄzĂĄskor csak egy pillanatra tesszĂŒk ki nagy hƑhatĂĄsnak az Ă©telt. HalfilĂ©t vagy vĂ©konyra szeletelt hĂșst is kĂ©szĂ­thetĂŒnk Ă­gy. TegyĂŒk tĂĄnyĂ©rba a forrĂĄzni kĂ­vĂĄnt alapanyagot, Ă©s öntsĂŒk rĂĄ a forrĂł levest! Az alapanyag textĂșrĂĄja a szemĂŒnk elƑtt vĂĄltozik Ă©s kĂ©szĂŒl el. 

Egy tĂĄnyĂ©rnyi zöldsĂ©gleves biztosĂ­tja a szervezet szĂĄmĂĄra a napi szĂŒksĂ©ges vitaminmennyisĂ©get.

PĂĄrolĂĄs 

Az egĂ©szsĂ©ges fƑzĂ©si technikĂĄkhoz tartozik a pĂĄrolĂĄs. VĂ­z helyett hasznĂĄljunk inkĂĄbb zöldsĂ©galaplevet, ezzel mĂ©g fokozhatjuk is az Ă©telek Ă­zĂ©t. A pĂĄrolĂĄst lassĂș tƱzön vĂ©gezzĂŒk az alapanyag sajĂĄt levĂ©ben, alaplĂ©ben, vĂ­zben, borban, tejszĂ­nben vagy egyĂ©b folyadĂ©kban, fedƑvel, hogy a gƑznek köszönhetƑen megmaradjon Ă©s koncentrĂĄlĂłdjon az Ă©tel jellegzetes Ă­ze.

PĂĄrolni fƑleg zöldsĂ©geket, gyorsan megpuhulĂł halakat Ă©s szĂĄrnyasokat szoktunk. EnnĂ©l az eljĂĄrĂĄsnĂĄl az alapanyagok Ă­ze intenzĂ­v marad, ĂĄllaguk rugalmasabb, mivel a hƑhatĂĄs nem nagy. Ha hĂșst pĂĄrolunk, vigyĂĄzzunk, hogy a hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon alacsony maradjon (60–80 ÂșC), Ă­gy Ă©rhetƑ el, hogy a kollagĂ©n ĂĄtalakuljon, Ă©s omlĂłs, szaftos hĂșst kapjunk. PĂĄrolĂĄs sorĂĄn helyezzĂŒnk az edĂ©ny tetejĂ©re fedƑt, Ă­gy a vĂ­zgƑz nem tud tĂĄvozni. A fel nem hasznĂĄlt alaplevet ne öntsĂŒnk ki, jĂłl jöhet szĂłszokhoz vagy levesekhez. 

A leszƱrt alaplĂ© azonnal felhasznĂĄlhatĂł kĂŒlönbözƑ Ă©telek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez, de hƱtƑben akĂĄr 2–3 napig is tĂĄrolhatĂł vagy le is fagyaszthatĂł.

FƱszernövények a konyhåban

HazĂĄnkban nĂ©pszerƱ fƱszernek szĂĄmĂ­t a paprikĂĄn kĂ­vĂŒl a majorĂĄnna Ă©s a kapor, amelyek gond nĂ©lkĂŒl megteremhetnek a sajĂĄt kertĂŒnkben vagy Ă©ppen a konyhĂĄnkban. A tovĂĄbbi fƱszernövĂ©nyek, mint amilyen a bazsalikom, a babĂ©r, a metĂ©lƑhagyma, a turbolya, az oregĂĄnĂł, a petrezselyem, a rozmaring, a tĂĄrkony vagy a kakukkfƱ remek Ă­zesĂ­tƑi lehetnek a grillezett hĂșsoknak, zöldsĂ©geknek Ă©s a leveseknek is. ArrĂłl mĂĄr nem is beszĂ©lve, hogy a frissen felhasznĂĄlt fƱszernövĂ©nyek hozzĂĄadĂĄsĂĄval egĂ©szen biztosan szintet lĂ©phetĂŒnk a fƑzĂ©si tudomĂĄnyban Ă©s a kulinĂĄris Ă©lvezetekben egyarĂĄnt.

A bazsalikom kedvelt fƱszernövény. Zöld növényi részeiben sok a C-vitamin.

Levesek Ă©s fƑzelĂ©kek sƱrĂ­tĂ©se 

A tejfölös levesek Ă©s fƑzelĂ©kek ugyanolyan finomak, ha tejföl helyett joghurtot hasznĂĄlunk. Így jĂłval egĂ©szsĂ©gesebb Ă©s zsĂ­rszegĂ©nyebb formĂĄban kĂ©szĂ­thetjĂŒk el Ƒket. RĂĄntĂĄs helyett az Ă©teleket sƱrĂ­tsĂŒk a fƑtt zöldsĂ©gek turmixolĂĄsĂĄval! Ezzel is kalĂłriĂĄt spĂłrolhatunk.  

IgazĂĄn finom fƑzelĂ©k 

FƑzelĂ©k szinte valamennyi zöldsĂ©gbƑl kĂ©szĂ­thetƑ. A finomfƑzelĂ©k egyszerƱ, olcsĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges. A zöldborsĂłt fejtsĂŒk ki, a rĂ©pĂĄt Ă©s a karalĂĄbĂ©t hĂĄmozzuk meg, majd vĂĄgjuk kis kockĂĄkra! Ha szeretjĂŒk a gyömbĂ©rt, pucolĂĄs utĂĄn reszeljĂŒk le, ha nem kedveljĂŒk annyira, akkor vĂĄgjuk kĂ©t nagyobb darabba, Ă©s tegyĂŒk az alaplĂ©hez a sĂĄfrĂĄnyos szeklicĂ©vel egyĂŒtt! TegyĂŒk az alaplĂ©be fƑni a karalĂĄbĂ©t, majd 10 perc utĂĄn adjuk hozzĂĄ a rĂ©pĂĄt, Ă©s tovĂĄbbi 5 perc mĂșlva a borsĂłt! Ha minden puha (15–20 perc mĂșlva), szƱrjĂŒk le a zöldsĂ©get, Ă©s tartsuk melegen. Az alaplĂ©be öntsĂŒnk joghurtot, utĂĄna fƱszerezzĂŒk, Ă©s vĂĄrjunk, mĂ­g sƱrƱsödik! TegyĂŒk vissza a zöldsĂ©geket, adjuk hozzĂĄ a koriandert, keverjĂŒk ĂĄt, Ă©s mĂĄr tĂĄlalhatĂł is.  

A finomfƑzelĂ©k egyszerƱ, olcsĂł Ă©s egĂ©szsĂ©ges.

Az egĂ©szsĂ©ges fƑzĂ©si technikĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel minden Ă©tel ugyanolyan finoman elkĂ©szĂ­thetƑ, mint a hagyomĂĄnyos mĂłdszerekkel. PrĂłbĂĄljuk ki az emlĂ­tett eljĂĄrĂĄsokat, Ă©s Ă©lvezzĂŒk az Ă©telek tĂĄpanyagban gazdag, vitamindĂșs Ă­zĂ©t! 
 

search icon