Gyúrsz? Gyúrj krumplival!
Gyúrsz? Gyúrj krumplival!

Egy új kutatás szerint a burgonyafehérje legalább olyan hatékony az izomépítésben, mint a tejfehérje.

A legtöbb fitnesz- és testépítő étkezési terv még mindig állati eredetű élelmiszerekre épül, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a növényi alapú ételek legalább olyan hasznosak lehetnek a célok elérésében. Sőt, a vegán étrendre áttérő sportolók gyakran számolnak be arról, hogy energiaszintjük megemelkedik az átállás után.

Most úgy tűnik, hogy a növényi alapú ételek az izomépítésben is fontos szerephez juthatnak. A hollandiai Maastrichti Egyetem kutatói felfedezték, hogy a burgonyából származó fehérjekoncentrátum eredményesen támogatja az izmok regenerációját és a növekedését is.

A Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban megjelent új tanulmányban 24 fiatal, egészséges aktív férfi vett részt. A kutatás során az edzéseket követően fele-fele arányban fogyasztottak 30 gramm burgonya- illetve tejfehérjét.

Bár a kis létszám, és az ebből fakadó nemi és életkori diverzitás hiánya miatt a kutatás nem lehet teljes értékű, de az eredmények azt mutatják, hogy érdemi különbség nem alakult ki a kétféle fehérjét fogyasztó sportolók között. (plandbasednews.org)

search icon