Mit szólnál ha a leves után a tányért is meg lehetne enni?
Mit szólnál ha a leves után a tányért is meg lehetne enni?

Nem is feltétlenül lenne akkora gond a műanyaggal, ha újra tudnák hasznosítani mindet. Ez azonban nincs így. 2021 januárjától búcsút inthetünk egyes egyszerhasználatos műanyagoknak: így a tányéroknak, evőeszközöknek és a polisztirol étel-, italtároló dobozoknak is. 

-írja a hvg.hu

Az egyre elterjedtebb alternatíva, a biológiailag lebomló műanyagról azonban tévhit, hogy eldobhatjuk és lebomlik a földben.

De mi lenne ha ehető lenne a csomagolás is?

Európában a 2012-ben alapított lengyel Biotrem a piacvezető az ehető evőeszközök terén: ők 1 tonna tiszta, ehető búzakorpából 10 ezer tányért vagy tálat állítanak elő, amelyek 30 nap alatt komposztálódnak. A tányérjaikat mikróba, sütőbe, de fagyasztóba is rakhatjuk. Jelenleg 15 millió ehető tányért és tálat gyártanak egy évben. A búzakorpa mellett kukoricakorpából, maniókából, hínárból és algából is készítenek dolgokat – az alapanyag mind a környező malmok mellékterméke. 2019-ben már 1,5 millió eurós forgalmuk volt, ami az azt megelőző év kétszerese és mostanra a világ 40 országában ehetjük már a tányérjaikat.

A 2016-ban alapított, a kizárólag lebomló, környezetbarát terítékeket és csomagolóanyagokat forgalmazó Ecocatering Kft. a hazai kizárólagos forgalmazója a lengyel cég termékeinek. Úgy látják, egyre fokozódik az érdeklődés a biológiailag lebomló termékek iránt. „A környezet megóvása és a lassan, de biztosan begyűrűző tudatosság már megfigyelhető, mind a vendéglátó szektorban, mind a fogyasztók esetében” – összegzi Keve Zsuzsa, a cég egyik alapítója a tapasztalataikat a hvg.hu-nak.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható

search icon