Így teszi tönkre a szárazság a talajt – videó
Így teszi tönkre a szárazság a talajt – videó

A kiszáradó talaj nem csak a vegetációt hozza nehéz helyzetbe, de a hirtelen lezúduló csapadék elvezetésére is képtelenné válik. Ezt egy látványos kísérlettel mutatta be a brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson.

A szakember egyben arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban (vagy akár Magyarországon) villámárvizekre lehet számítani, ha az aszályos idő és a hőség után jön egy nagyobb eső.

Thomson a Twitterre töltött fel egy videót, amiben azt érzékeltette, különböző körülmények között hogyan ivódik be a víz a talajba – írja a brit ITV-re hivatkozva a hvg.hu.

A rendkívül szemléletes videó azt mutatja, hogy a nedves, jól átáztatott talaj könnyedén fogadja magába többletet, a nyári meleg által megdolgozott talaj már lassabban, de még képes elvezetni a vizet, míg a hőség és az aszály által kiszárított talaj vízfelvétele nagyjából a betonéhoz hasonlatos.

Ahogy a Greendexen írtuk, Európa nagy részét komoly aszály és hőhullámok sújtják. A Reuters szerint a kontinens nagyvárosainak ikonikus közparkjai is szenvednek. Párizsban a csontszáraz Bois de Boulogne a napokban szinte teljesen kihalt volt, és az Eiffel-torony alatti Champ de Mars szökőkútjainál is csak egy maroknyi turistát látott a lap tudósítója. Hasonló a helyzet a londoni Greenwich Parkban és a berlini Tiergartenben is.

search icon