Íme a Michelin felfújható vitorlája a tisztább tengerekért
Íme a Michelin felfújható vitorlája a tisztább tengerekért

A Michelin, francia abroncsgyártó konszern kutatás-fejlesztése pár svájci befektetővel közösen több mint felére tervezi csökkenteni a vízi szállításhoz köthető emissziót 2050-re. A WISAMO, egy szélenergiát hasznosító projekt, a vitorla újragondolt, 21. századi változatát használja erre a célra, a felfújható vitorlát. A látványos és hatékony vitorlát könnyű telepíteni, a plug-and-socket rendszernek köszönhetően a legtöbb szállítóhajóra, és ez egy kiegészítő eszköz a hajó motorja mellett, ezáltal csökkentve a hagyományos motorok használatát. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy ha fúj a szél, egy automata rendszer kibontja a teleszkópos vitorlát, és lehet haladni a klasszikus módon. Amennyiben viszont a vitorla útban lenne pl. viharban, vagy híd alatti átkelés során, az említett rendszer leengedi, és összehajtogatja a vitorlát a fedélzeten.

A szélhajtás előnye, hogy a szélenergia tiszta, ingyenes, univerzális és teljesen ellentmondást nem tűrő. Nagyon ígéretes utat kínál a kereskedelmi hajók környezeti hatásának javítására.

mondta el 2021-es „Movin’ On” globális fenntarthatósági csúcstalálkozón tartott bemutatkozásakor Michel Desjoyeaux, világhírű francia hajós

(raketa.hu és yankodesign.com)

(fotó: Wikimedia)

search icon