Indulhatnak a moduláris atomerőművek az USA-ban
Indulhatnak a moduláris atomerőművek az USA-ban

Megkapta a végső jóváhagyást az USA első kisméretű, moduláris reaktora. A NuScale Power szerint a hagyományosnál jóval kisebb reaktordizájn gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi az atomreaktorok építését, ráadásul kialakításánál fogva könnyen szállítható, így a világ bármely pontján könnyedén felhasználható.

A NuScale Power még 2016-ban indította el az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Bizottságánál a kisméretű, moduláris reaktordizájnjának (SMR) engedélyeztetését, amely a gyártó reményei szerint jelentősen hozzájárulhat majd a károsanyagkibocsátás-mentes energiatermelésre való átálláshoz – írja a raketa.hu.

És valóban: a vállalt reaktorának mindössze 20 méter magas és alig 2,7 méter átmérőjű, méretéből fakadóan pedig könnyen szállítható a világ bármely pontjára. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos reaktorokkal ellentétben nem kell egyedileg megtervezni és a helyszínen felépíteni, hanem gyártósoron, tömegtermelési módszerekkel is legyártható, ami lényegesen olcsóbbá teszi az előállítását. Ráadásul az energiatovábbításból fakadó veszteségek és költségek is könnyen ellensúlyozhatók, hiszen az erőművet az energiafelhasználás helyéhez jóval közelebb lehet üzembe helyezni.

Persze mindennek ára is van: a NuScale reaktora mindössze 77 megawatt teljesítményre képes. Összehasonlításképp a Paksi Atomerőműnél ez az adat 2000 megawatt körül alakul. Ahogy azonban írják, a modularitásának köszönhetően akár 12 reaktort is egymáshoz lehet csatlakoztatni, így pedig az összkapacitás már az 1000 megawattot is megközelítheti.

Mint írják, ahogy a hagyományos negyedik generációs reaktorok, úgy a NuScale „SMR”-je (Small Modular Reactor) is képes magát önállóan, emberi beavatkozás nélkül leállítani vészhelyzet esetén, a gyártó szerint pedig a reaktort körbevevő vizes medence és annak beton plafonja még olyan hatásoknak is ellenáll, mint egy földrengés vagy egy repülőgép-becsapódás.

A vállalat tervei szerint az első reaktorok 2029-re épülnek fel az Idahói Nemzeti Laboratóriumban, és összesen 462 MW-os teljesítményre lesznek képesek. Szakértők úgy vélik, hogy az ehhez hasonló moduláris reaktorok jelentős előrelépést hozhatnak az atomenergia területén az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt harminc évben mindössze egy új atomreaktort adtak át .

search icon