Infinity Train – Elektromos vonat, ami önmagát tölti fel
Infinity Train – Elektromos vonat, ami önmagát tölti fel

Az ausztrál Fortescue bányavállalat csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátást azáltal, hogy tervezett egy különlegesen elektromos vonatot. Az „Infinity Train”, ahogy lefelé gurul a hegyről, feltölti hatalmas akkumulátorait – anélkül, hogy bármilyen külsö töltőrendszerre támaszkodna.

Az Infinity Train képes arra, hogy a világ leghatékonyabb akkumulátoros elektromos mozdonya legyen” – mondta Elizabeth Gaines, a Fortescue vezérigazgatója egy nyilatkozatban. „A villamos energia regenerálása a lejtős, terhelt szakaszokon szükségtelenné teszi a megújuló energiatermelés vagy a töltőinfrastruktúra telepítését, ezért megoldás lehet a dízel és a károsanyag-kibocsátás kiküszöbölésére a vasúti üzemekből.

Ez egy okosan megtervezett rendszer: mivel a vonat felfelé sokkal könnyebb, a vasérccel teljesen megrakott vonat lefelé képes annyi energiát megtermelni, hogy visszajusson a bányába. Olyan, mintha egy perpetuum mobile, vagyis örökmozgó gépezet lenne, ami persze lehetetlen: valójában csak a hagyományos fizika zseniális kihasználásáról van szó.

A bányavállalatok világszerte újszerű technológiákkal, mint például ez az Infinity Train is, igyekeznek javítani a helyzetükön. A világ legnagyobb bányavállalatai éppen tavaly tettek ígéretet arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé válnak. Az Infinity Train nem csak felgyorsítja az elérendő nettó nulla kibocsátást, hanem csökkenti a működési költségeket.

A vonat elég nagy hatással lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mivel például csak a Fortescue vasútüzemei tavaly 82 millió liter gázolajat fogyasztottak. Természetesen a bányászat önmagában nem tesz jót a környezetnek, de a hatásának akár csak kis mértékű csökkentése is egy lépés a helyes irányba.

Forrás (futurism.com)

search icon