Ismét óvatosan kell bánnunk a szabadtéri programokkal
Ismét óvatosan kell bánnunk a szabadtéri programokkal

Sokadszorra kell hírt adnunk arról a hosszútávú problémáról, hogy egészségtelen szintre romlott a levegőminőség több helyen is hazánkban.

A levegőminőség emberre és az élővilágra gyakorolt hatásáról már sok-sok tanulmány született, hétről hétre beszámolhatunk a magas szállópor koncentrátum és a légző vagy idegrendszeri rendellenességek közötti összefüggésekről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK keddi térképe alapján Putnokon veszélyes a levegőminőség. Emellett Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Pécs, Ajka és Várpalota levegőjét pedig egészségtelennek minősítették.

Budapest, Vác, Százhalombatta, Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok és Salgótarján levegőjét is kifogásoltnak minősítették a szálló por magas koncentrációja miatt.

   
A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleménye szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Budapesten a következő napokban várhatóan stagnál a szálló por szintje, majd szerdától tovább romlik a helyzet. Javulás legfeljebb vasárnaptól várható.

Ezeken a területeken érdemes kevesebbet kint lenni a szabad levegőn a napokban, hiszen rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

(MTI)

search icon