Itt az Év Gyógynövénye
Itt az Év Gyógynövénye

A népiesen forrasztófűnek is nevezett, gyönyörű virágú fekete nadálytő lett az Év Gyógynövénye a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának döntése alapján.

A fekete nadálytő az ókortól kezdve ismert és kedvelt gyógynövény, melyet ahogy népi neve is sugallja, elsősorban csonttörések esetén használták. Napjainkban a hátfájás, ízületi fájdalmak és húzódások kezelésére alkalmazzák elsősorban, de további gyógyhatásairól is vannak beszámolók. Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó készítményekével.

A hazánkban honos évelő növény nedves helyeken fordul elő leggyakrabban, de kertekben is ültethető. Több permakultúrás beszámoló is szól a fekete nadálytő hasznosságáról, a csalánteához hasonlóan vagy azzal összekeverve az egyik legjobb biopermetszer és levéltrágya lehet.

Gyógyászati célú alkalmazására a boltokban, patikákban kapható termékek kiválóan alkalmasak, de akár otthon is készíthetünk belőle egyszerűbb készítményeket, de ezekkel bánjunk óvatosan és legyünk körültekintőek, mert a növény mérgező összetevőket is tartalmaz.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon