Itt az öt perc alatt megtankolható villanyautó?
Itt az öt perc alatt megtankolható villanyautó?

Az elektromos autók egyik legnagyobb hiányossága, hogy a klasszikus meghajtású gépjárművekkel szemben a „megtankolásuk” túlzottan hosszú ideig tart. Most viszont úgy néz ki, hogy ez hamarosan megváltozhat.

Az izraeli StoreDot által fejlesztett akkumulátorok első prototípusait már le is gyártották. Ezek teljes feltöltéséhez mindössze öt percre van szükség. A cég szerint mára a gyorsabb töltés már nem az akkumulátorokon múlik, a töltésre használt berendezések teljesítményének emelése a következő lépcső.

Az elektromos járművek bevezetésének első számú akadálya már nem az áruk, hanem hatótávjuk miatti szorongás. Vagy attól félünk, hogy elakadunk az autópályán, vagy attól, hogy két órán át le kell üldögélni egy töltőállomáson. De ha az autósok ugyanazt tapasztalják az újratöltés során, mint egy benzines autó esetében, akkor ez az egész szorongás megszűnik.

-mondta Doron Myersdorf, a StoreDot vezérigazgatója

A StoreDot megoldásában a Li-ion akkumulátorokban hagyományosan használt grafit elektródot germániumon alapuló nonorészecskékkel helyettesíti, melyek segítségével az ionok gyorsabban és könnyebben mozoghatnak.

A következő lépcsőben szilícium alapú elektródra szeretnék majd cserélni a mostanit, amely így lehetővé tenné, hogy az új akku költségei megegyezzenek a mai akkumulátorok árával.

A StoreDot mögött olyan befektetők állnak, mint a Samsung, a Daimler vagy a BP. A további fejlesztésekkel együtt az iparági becslések szerint nagyjából 5 év múlva léphetnek először piacra az új akkumulátorok.

(Guardian)

search icon